Foto:
Foto:
Imelda Staunton je slavila z vlogo ženske, ki opravlja nezakonite splave.
Javier Bardem kot tetraplegik.

Mednarodna žirija je Imeldi Staunton podelila nagrado za najboljšo vlogo v istem filmu, medtem ko so za najboljšega igralca razglasili Španca Javierja Bardema, ki je prepričal z vlogo tetraplegika v filmu španskega režiserja Alejandra Amenabarja Mar Adentro. Mar Adentro je tudi dobitnik srebrnega leva. Korejski režiser Kim Ki Duk je prejel posebno nagrado za najboljšega režiserja za film 3-iron, najboljša mlada igralca pa sta Marco Luisi in Tommaso Ramenghi, ki sta prepričala z vlogama v filmu Lavorare con lentezza.

Zmagal film s kontroverzno temo
Film britanskega režiserja Mika Leigha je veljal za enega od favoritov za zlatega leva, prav tako glavna igralka Imelda Staunton, ki je navdušila z vlogo ženske, ki je nezakonito pomagala splavljati ženskam, vendar ne iz koristoljubja, ampak zato da bi pomagala mladim dekletom in ženskam.

Leigh je s filmom o splavih dvignil veliko prahu, a je želel spodbuditi razpravo o tem, kako imajo bogate ženske možnost diskretno in zakonito splaviti, medtem ko so revne ženske prepuščene nezakonitim splavom pri ženskah, kakršna je v filmu Vera Drake. Na podelitvi se je britanski režiser iskreno zahvalil canski žiriji, da je film zavrnila za predvajanje na tamkajšnjem festivalu, saj mu je tako omogočila, da je z njim tekmoval na beneškem festivalu.

Italija je razočarana
Za Italijo je bil zmagovalni film verjetno veliko razočaranje, saj so že včeraj kot dobitnika zlatega leva omenjali domači film Le Chiavi di casa režiserja Giannija Amelie, na podelitvi pa so film popolnoma spregledali. Nekaj podobnega se je zgodilo že lani, ko so na predvečer podelitve kot zmagovalca v Benetkah napovedovali italijanski film, ki je potem ostal brez nagrade, zaradi česar naj bi italijanske oblasti odpustile vodilne lanskega festivala. Se bo kaj podobnega zgodilo tudi letošnjima direktorjema Davideju Croffu in Marcu Müllerju?

Nagrada za vlogo tetraplegika
Alejandro Amenabar je režiral resnično zgodbo o španskem mornarju, ki je po potapljaški nesreči postal tetraplegik in se trideset let bojeval za pravico do evtanazije. Ramona Sampedra je uspešno upodobil Javier Bardem in prepričal žirijo, da mu je podelila nagrado za najboljšega igralca, ki je s svojim čudaškim smislom za humor navdušil mnoge gledalce.

Slovenci letos brez leva
V konkurenci za zlate leve smo Slovenci letos imeli dva filma; za leva prihodnosti se je tako kot vsi režiserji, ki so jim v Benetkah zavrteli režijski prvenec, potegoval Vinko Möderndorfer s filmom Predmestje, v sekciji kratkih filmov pa je imel svojega kakndidata film Srce je kos mesa Jan Cvitkovič. A režiserja se letos z Mostre vračata brez nagrad.