Ang Lee z zlatim levom, ki mu ga je prinesel film o ljubezni dveh kavbojev. Foto: Reuters
Ang Lee z zlatim levom, ki mu ga je prinesel film o ljubezni dveh kavbojev. Foto: Reuters
Abel Ferrara je prejel posebno nagrado žirije. Foto: EPA
George Clooney je imel pred podelitvijo nagrade še govor. Foto: Reuters
Giovanna Mezzogiorno
Edina nagrada, ki je ostala v Italiji. Foto: Reuters
David Strathairn z nagrado za najboljšega igralca. Foto: Reuters

Režiser, tudi avtor filma Prežeči tiger, skriti zmaj, je kot glavna igralca angažiral Heatha Ledgerja in Jaka Gyllenhaala. Igralca sta upodobila ljubezensko zvezo, ki se je začela leta 1963 in je trajala 20 let. Režiser Lee je film, ki temelji na noveli Annie Proulx, opisal kot izdelek, ki išče ljubezen in srečo, čeprav mu na poti stojijo številne ovire.

Leejev film je sodil med favorite festivala, na katerem je večina zmago sicer pripisovala Clooneyjevemu filmu Good Night. And, Good Luck.

Najboljša režiserja festivala
Srebrnega leva za najboljšo režijo je prejel Francoz Philippe Garrel za film Les amants reguliers, v katerem pripoveduje trpko ljubezensko zgodbo, postavljeno v Pariz po protestih maja 1968.

Žirija pa je veliko nagrado izročila ameriškemu režiserju Abelu Ferrari in njegovemu filmu Mary. Režiser je že pred podelitvijo zapustil mesto na vodi, a so ga organizatorji festivala poklicali nazaj, da je lahko slavil na Mostri. Ferrara je novinarjem, ki so spremljali dogajanje na enem od treh največjih filmskih festivalov na svetu, povedal, da se mora za nastanek filma zahvaliti tudi Melu Gibsonu, ki je s Kristusovim pasijonom pozornost javnosti obrnil k verskim temam. V Ferrarovem filmu je glavno vlogo odigrala Juliette Binoche, ki je tudi v filmu upodobila - igralko. Ta se je pri svojem prejšnjem projektu preizkusila kot Marija Magdalena, tudi po snemanju pa je njene podobe ne nehajo preganjati.

Clooneyev film prejel dve nagradi
Clooneyjev film Good Night. And, Good Luck pa ni ostal brez nagrad, saj sta George Clooney in Grant Heslov osvojila nagrado osella za najboljši scenarij za zgodbo, ki gledalce popelje v čas makartizma v ZDA. Glavni igralec v filmu David Strathairn je za upodobitev novinarja Edwarda R. Hurrowa prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Clooney je poleg scenarija za film prispeval tudi režijo, poleg tega se je pojavil tudi pred kamerami.

Za Italijo le ena nagrada
Edino nagrado za Italijo je osvojila Giovanna Mezzogiorno, ki si jo je priigrala z vlogo v filmu La Bestia nel Cuore (Pošast v srcu). Med ženskami so poznavalci več možnosti pripisovali ameriški igralki Gwyneth Paltrow in Francozinji Isabelle Huppert, ki pa ji nato žirija podelila posebnega leva za njen "neizmerni prispevek h kinematografiji".

Kdo največ obeta?
Nagrado Marcella Mastroiannija za najboljšega mladega igralca je prejel Menothy Cesar za vlogo v filmu Vers le Sud (Na jug), v katerem so bile sicer glavne tri preizkušene igralke zrele generacije s Charlotte Rampling na čelu, režiral pa ga je Laurent Cantet.

Opazni tehnični dosežki
V Benetkah so nagrajevali tudi tehnične dosežke. Nagrado osella za prispevek k napredku tehnike je prejel William Lubtchanski za fotografijo v filmu Les amants reguliers s srebrnim levom nagrajenega režiserja Philippa Garrela. Nagrado horizonti pa so podelili filmu East of Paradise režiserja Lecha Kowallskega.

Kritično oko žirije
Med tekmovalnimi filmi je presojala žirija, ki ji je predsedoval Dante Ferretti, o nagrajencih pa so mu pomagali odločati Acheng, Claire Denis, Edgar Reitz, Emiliana Torrini, Christine Vachon in Amos Gitai.