Letošnji dobitnik nagrade za najboljši film - zlatega medveda - je brazilski režiser José Padilha, ki ga je žirija nagradila za film o pokvarjenih policajih Tropa de elite. Foto: EPA
Letošnji dobitnik nagrade za najboljši film - zlatega medveda - je brazilski režiser José Padilha, ki ga je žirija nagradila za film o pokvarjenih policajih Tropa de elite. Foto: EPA
Sally Hawkins
Dobitnica srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo britanska igralka Sally Hawkins se je zahvalila režiserju Miku Leighu in povedala, da je na robu solz. Foto: EPA

"Moj film prikazuje, kako nastaja skrajno nasilje. Kaže ga zato, da bi ga obsodili. Ničesar ne poveličujemo."

Režiser filma Tropa de Elite José Padilha
Errol Morris
Ameriški režiser Errol Morris je z dokumentarcem Standard Operating Procedureja o zlorabah v iraškem zaporu Abu Ghraib prepričal žirijo, da mu je dodelila glavno nagrado. Foto: EPA
Paul Anderson
Ameriškemu režiserju Paulu Andersonu se je za film There Will Be Blood (Tekla bo kri) izmuznil zlati medved, dobil pa je srebrnega za najboljšo režijo. Foto: EPA
Reza Najie
Srebrnega medveda za najboljšega igralca je domov odnesel iranski igralec Reza Najie za vlogo v filmu Avaze Gonjeshk-ha (The Song of Sparrows). Foto: EPA

Letošnji, 58., berlinski filmski festival je, vsaj kar se tiče podelitve glavne nagrade, popolnoma razblinil predvidevanja kritikov, ki so kot favorita za glavno nagrado napovedovali temačno hollywoodsko dramo There Will Be Blood (Tekla bo kri) Paula Andersona in nizkoproračunsko lahkotno britansko komedijo Happy-Go-Lucky (Lahkomiselna) režiserja Mika Leigha. Tudi zato so odločitev mednarodne žirije, ki ji je letos predsedoval francosko-grški režiser Constantin Costa-Gavras in je v nasprotju z vsemi pričakovanji zlatega medveda za najboljši film podelila brazilskemu filmu Tropa de Elite (The Elite Squad) režiserja Joséja Padilha, že označili za kontroverzno. V zgodovini tega festivala se je šele drugič zgodilo, da je glavna nagrada odšla v Latinsko Ameriko.

Žirijo prepričal film o "slabih policajih"
Film, ki je v matični državi prava uspešnica, prikazuje delovanje elitne enote vojaške policije, ki se v zanemarjenih barakarskih naseljih Ria de Janiera bojujejo proti do zob oboroženim preprodajalcem mamil in morajo pri tem marsikdaj skleniti moralno sporne kompromise. Film nazorno prikaže tudi korupcijo, nasilje in umore, ki se zgodijo znotraj policijske enote. Glavni lik je poveljnik, ki dvomi v svoje delo in se želi iztrgati iz peklenskega kroga podkupnin, nasilja in umorov. Film so snemali na avtentičnih prizoriščih, pri čemer je bila v nevarnosti celo sama filmska ekipa. Zgodba se dogaja leta 1997 in prikazuje, kako pripadniki elitne enote Batalhao de Operacoes Policiais Especiais (BOPE) trpinčijo zapornike. Policisti iz enot BOPE so zato skušali doseči prepoved filma, je pojasnil Padilha.

V Berlinu je kontroverzni film že ob prvem predvajanju zbudil deljena mnenja kritikov. Nekateri ga pojmujejo kot nazoren, vendar realističen prikaz nasilja in korupcije znotraj policije, medtem ko so drugi v njem videli le desničarsko propagando oziroma poveličevanje, milo rečeno zelo dvomljivih metod policistov. Eden izmed kritikov ga je celo označil kot "film za bodoče fašistične rekrute". Kljub temu je na slavnostni podelitvi producent Marcos Prado režiserju filma "polaskal", da je naredil "pogumen film o korupciji znotraj policijskih enot v Braziliji." Režiser pa je povedal: "Moj film prikazuje, kako nastaja skrajno nasilje. Kaže ga zato, da bi ga obsodili. Ničesar ne poveličujemo."

Srebrna medveda Sally Hawkins in Rezi Najieju
Srebrnega medveda za najboljšega igralca je letos prejel Reza Najie za vlogo nezaposlenega družinskega očeta v iranskem filmu Avaze Gonjeshk-ha (The Song of Sparrows). Nagrada za najboljšo žensko vlogo je romala v roke britanske igralke Sally Hawkins za upodobitev že prav nalezljivo dobrovoljne londonske učiteljice v lahkotni, nizkoproračunski britanski komediji Happy-Go-Lucky (Lahkomiselna) Mika Leigha.

Nagrada žirije dokumentarcu o Abu Ghraibu
Glavna nagrada žirije je romala v roke ameriškega dokumentarca Standard Operating Procedure Errola Morrisa o zlorabah v iraškem zaporu Abu Ghraib, kjer so se ameriški vojaki izživljali nad zaporniki. Film dogajanje v zaporu predstavlja s stališča vpletenih vojakov in obnavlja dogodke, ki so povzročili velik mednarodni škandal.

Najboljši režiser je Paul Anderson
Nagrado za najboljšega režiserja je prejel Paul Anderson za film There Will Be Blood (Tekla bo kri) o krutem in pohlepnem naftnem mogotcu, ki ga je briljantno odigral Daniel Day-Lewis. Filmu so mnogi pripisovali glavno festivalsko nagrado, že kar nekaj nagrad pa si je prislužil na drugi strani ocena, kjer je nominiran tudi za osem oskarjev.

Srebrnega medveda za najboljši scenarij je prejel kitajski film Zuo You (In Love We Trust), nagrado Alfred Bauer pa mehiški film Lake Tahoe režiserja Fernanda Eimbckeja.

Slavnostne podelitve v Berlinski palači se je udeležilo okoli 1.600 gostov, glasbeni vrhunec pa je prireditev dosegla z nastopom džezovskega trobentača Tilla Brönnerja. Program je povezovala Katrin Bauerfeind.

Večina filmov pustila bled vtis
V 11. festivalskih dneh se je zvrstilo približno 383 filmov, v tekmovalno sekcijo pa jih je bilo uvrščenih 21. Festival je danes sklenil film Be Kind Rewind Michela Gondryja, veliko bolj "hrupno" in pompozno pa je bilo njegovo odprtje z dokumentarcem Shine a Light o legendarnih rockerjih Rolling Stonesih režiserja Martina Scorseseja, ki je tu doživel tudi svetovno premiero. Čeprav se je tokrat prvič v zgodovini festivala zgodilo, da ga je odprl dokumentarec, je Scorsesejev film naletel na precej mlačen odziv kritikov, ki so v eni sapi zatrjevali, da so od "mojstra" pričakovali več.
Splošni vtis letošnjega festivala je precej klavrn, saj je večina predvajanih filmov pustila bolj ali manj bled vtis.

Seznam nagrad:
Zlati medved za najboljši film
: Tropa de elite režiserja Joséja Padilha
Glavna nagrada žirije: dokumentarec Standard Operating Procedure režiserja Errola Morrisa
Srebrni medved za najboljšega režiserja: Paul Anderson (There Will Be Blood)
Srebrni medved za najboljšo igralko: Sally Hawkins za vlogo v filmu Happy-Go-Lucky
Srebrni medved za najboljšega igralca: Reza Najie za vlogo v filmu Avaze Gonjeshk-ha
Srebrni medved za filmsko glasbo: Jonny Greenwood za glasbo v filmu There Will Be Blood
Srebrni medved za najboljši scenarij: Wang Xiaoshuai za film Zuo You
Nagrada Alfreda Bauerja: film Lake Tahoe režiserja Fernanda Eimbckeja

K. S.

"Moj film prikazuje, kako nastaja skrajno nasilje. Kaže ga zato, da bi ga obsodili. Ničesar ne poveličujemo."

Režiser filma Tropa de Elite José Padilha