Odprtje festivala so zaupali avstralskemu domorodcu Franku Yammu, ki predstavlja aboridžinsko kulturo. Foto: Okarina
Odprtje festivala so zaupali avstralskemu domorodcu Franku Yammu, ki predstavlja aboridžinsko kulturo. Foto: Okarina
Vlado Kreslin
11. avgusta bo nastopil Vlado Kreslin, ki je skoraj vsako leto gost festivala. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Na Bledu je spet glasna Okarina

Na Blejskem gradu je nastopil aboridžinski kantavtor Frank Yamme, 22. festival narodne glasbe pa bo postregel še z nastopi glasbenikov iz Slovenije, Avstralije, Madžarske, Mongolije, Francije, Cipra, Estonije, Velike Britanije in ZDA.

Del programa se letos seli na Blejski grad, ki ga upravlja prireditelj festivala, Zavod za kulturo Bled. Programski vodja festivala Leo Ličof pa je prepričan, da jim je s celotno ekipo zavoda za kulturo tudi tokrat uspelo privabiti zanimive izvajalce.
Po otvoritvenem koncertu bosta program v petek nadaljevala virtuoza na cimbalah, madžarski duet Kalman in Miklos, v soboto pa bo skupina Khukm iz Mongolije predstavila grleno petje. V nedeljo bo prvi del festivala sklenila Klarisa Jovanović, ki bo predstavila slovensko etnoglasbo.

Celoten program festivala najdete tukaj.

Na Bled se vrača Vlado Kreslin
Drugi del festivala se seli nazaj v tradicionalni ambient Zdraviliškega parka ob obali Blejskega jezera. 30 mladih glasbenikov s Cipra, iz Estonije, Francije, Škotske in Slovenije, ki se ukvarjajo z ljudsko glasbo svoje države na profesionalni ali ljubiteljski ravni, bo 9. avgusta predstavilo projekt Folk it up! Večer zatem bo s kitarami in vokalom nastopila ameriška zasedba Ahab. Na Okarino se 11. avgusta vrača dolgoletni gost Vlado Kreslin.
12. avgusta bi festival morali po prvotnem načrtu zaključiti kozaki, vendar bodo na Bledu tradicionalne plese in pesmi ruskih kozakov predstavili šele septembra.
Po Ličofovih besedah ima festival zelo zvesto občinstvo, za katerega upa, da bo letos obiskalo tudi koncerte na Blejskem gradu, ki ponuja čarobno vzdušje za etnoglasbo. Za njihov ogled bo sicer treba plačati vstopnino za ogled gradu, medtem ko bodo koncerti v Zdraviliškem parku brezplačni.
"Posebno priznanje nam pomeni stalno dober obisk koncertov festivala in verjamem, da je naš festival razširil obzorja vsem ljubiteljem etnoglasbe, ki nam je vsem blizu, saj izhaja iz korenin vsakega naroda," je pojasnil Ličof, ki poleg slovenskih poslušalcev na koncertih pričakuje tudi številne turiste, ki bodo slučajno na obisku Bleda, in tudi tiste, ki Bled obiščejo prav zaradi festivala.
Na Bledu je spet glasna Okarina