Bob Dylan na večeru, ki je bil posvečen njegovi glasbeni zapuščini, ni nastopil - je pa pripravil dolg govor. Foto: Reuters
Bob Dylan na večeru, ki je bil posvečen njegovi glasbeni zapuščini, ni nastopil - je pa pripravil dolg govor. Foto: Reuters

Glasov se ne bi smelo meriti po tem, kako lepi so. Pomembni so samo, če te uspejo prepričati, da govorijo resnico.

"Zakaj jaz, Bog?" se je Dylan vprašal v svojem govoru. Foto: Reuters

73-letna glasbena legenda, ki sicer ne razpravlja pogosto javno o svojem delu, se je zdaj na glas vprašal, zakaj se kritiki pritožujejo nad tem, da "ne zna peti" in "zveni kot žaba", obenem pa Tomu Waitsu ni treba poslušati podobnih opazk.

"Kritiki pravijo, da je moj glas uničen, da sploh nimam glasu. Zakaj takih reči ne govorijo o Leonardu Cohenu? Zakaj sem samo jaz deležen posebne obravnave?" Na prireditvi, ki jo organizira dobrodelna organizacija Musicares, so Dylana počastili kot "osebnost leta".

V istem prostoru so se v petek zbrali najrazličnejši velikani rocka - denimo Tom Jones, Jack White, Beck, Sheryl Crow ter Crosby, Stills and Nash -, ki so igrali izključno priredbe znanih Dylanovih pesmi. Bruce Springsteen je denimo v sodelovanju s Tomom Morellom (Rage Against the Machine) priredil Knockin' on Heaven's Door, Neil Young pa je izbral klasiko Blowin' in the Wind.

Zanimivo je, kdo ni odigral nobene pesmi - Bob Dylan. Namesto tega se je na oder vzpel s kupčkom razvezanih listov, o katerih je pripomnil: "Nekaj od tega vam bom prebral."

"Kritiki pravijo, da ne znam zadeti melodije in da se skozi pesmi prebijam z govorjenjem," je nadaljeval po stoječih ovacijah. "Res? Nikoli nisem slišal, da bi kaj takega govorili o Louju Reedu. Zakaj on dobi prepustnico?" Transkript celotnega govora, ki je trajal kar pol ure, je objavil Los Angeles Times (čeprav, ironično, novinar priznava, da določenih besed ni mogel razločiti: "Čeprav tega očitno ne mara slišati, Dylan včasih besede momlja in požira".)

"Vesel sem, da so moje pesmi dobile tak poklon. Ampak, veste, same niso prilezle do tukaj. Pot je bila dolga in potrebnega je bilo veliko dela. Te moje pesmi so kot misteriji, podobni tistim, ki jih je med odraščanjem gledal Shakespeare."

Dylan se je med drugim zahvalil izvajalcem, ki so v preteklosti prirejali njegove pesmi, tudi Nini Simone, Jimiju Hendrixu in Joan Baez, pa tudi članom zasedbe Peter, Paul and Mary, ki so posneli pesem Blowin' in the Wind, ki je bila predtem "pokopana" na njegovem drugem albumu. "Od takrat jo je posnelo na stotine ljudi in mislim, da se to ne bi zgodilo brez njihove pomoči. S tem se je zame začelo nekaj posebnega."

Poklonil se je tudi spominu na pokojnega Johnnyja Casha, ki je zastavil svojo besedo za Dylana, ko je ta leta 1965 "preklopil" na elektriko: menda je celo "pisaril pisma v revije in ošteval ljudi, naj utihnejo in me pustijo peti".

Dylanov prihod na oder je najavil nekdanji predsednik ZDA. "Nobenega dvoma ni, da so njegove besede o miru in človekovih pravicah močnejše, globlje in veliko trajnejše kot vse, kar so kdaj o tem povedali ameriški predsedniki," je pripomnil Jimmy Carter.

S svojim 36. studijskim albumom, Shadows In The Night - gre za priredbe standardov, ki so zasloveli po zaslugi Franka Sinatre -, se je Dylan v nedeljo zavihtel na sam vrh britanske lestvice.

Glasov se ne bi smelo meriti po tem, kako lepi so. Pomembni so samo, če te uspejo prepričati, da govorijo resnico.