Britanci so izbirali najljubše Mozartovo delo. Foto:
Britanci so izbirali najljubše Mozartovo delo. Foto:
Woody Allen
Zna Woody Allen odigrati zmagovalni koncert za klarinet v A-duru? Foto: EPA

Več kot 100.000 sodelujočih je za zmagovalca izbralo njegov koncert za klarinet v A-duru, zadnje dokončano instrumentalno delo, ki ga je veliki avstrijski skladatelj napisal. Na dan, ko ga je končal, je svoji ženi pisal, da je odigral dve igri biljarda, pokadil čudovito pipo tobaka, naročil črno kavo in nato orkestriral skoraj cel rondo za Stadlerja.

Mozart je koncert napisal za svojega prijatelja Antona Stadlerja, klarinetista pri dunajskem dvornem orkestru, zadnje note pa je zapisal le dva meseca pred svojo smrtjo 5. decembra 1791.

Na lestvici tudi Figarova svatba
V anketi, ki so jo Britanci izvedli ob 250-letnici Mozartovega rojstva, ki jo praznujemo letos, je drugo mesto zasedel Rekviem, tretje pa delo Ave Verum Corpus, za njima pa sta se zvrstila klavirski koncert številka 21 in Figarova svatba.

Skladatelj, ki je znal nagovoriti občinstvo
Direktor radijske postaje Darren Henley je ob izidih povedal, da se je Mozartova glasba v več kot 250 letih dotaknila več ljudi kot dela katerega koli skladatelja pred njim. Komentiral pa ni izsledkov ankete, ki so jo nekaj pred tem izvedli med Britanci in med drugim ugotovili, da je Figarovo svatbo več vprašanih pripisalo Pucciniju kot Mozartu in da jih skoraj tretjina ni vedelo, da je Mozart umrl, preden je dopolnil 40. leto.