Mladi skladatelj na portretu iz leta 1768. Foto: EPA
Mladi skladatelj na portretu iz leta 1768. Foto: EPA
Michael Schade in Dorothea Roeschmann med generalko za Mozartovo opero La Clemenza di Tito na Salzburškem festivalu leta 2003.
Salzburg pripravlja okoli 500 dogodkov. Foto: EPA
Avstrijski igralec Xaver Hutter bo v filmu Mozart v Münchnu, ki bo premierno na sporedu 1. 2. 2006, upodobil slavnega skladatelja.
O Mozartu trenutno snemajo več filmov. Foto: EPA

27. januarja je namreč minilo 250 let od rojstva enega najbolj znanih avstrijskih skladateljev, ki so ga že pri petih letih razglašali za čudežnega otroka. Glasbeni analfabeti ga verjetno poznajo po anekdotah, ki krožijo o njegovem življenju, poznavalci pa po bogati glasbeni zapuščini. Skladatelju v čast bodo po vsem svetu celo leto pripravljali številne prireditve, najbolj pestro pa bo v Mozartovi domovini.

Povprečno vsak dan več kot en dogodek Mozartu v čast
Skladateljevo rojstno mesto Salzburg načrtuje okoli 500 dogodkov, posvečenih Mozartu. Med njimi bo 55 svetovnih premier, 36 oper, 260 koncertov, 55 maš, 99 projektov s področja performansov in lepih umetnosti, 10 kongresov in 120 projektov za otroke in mlade. V okviru Salzburškega poletnega festivala bo prvič na sporedu vseh 22 Mozartovih del za glasbene odre - od del, ki jih je napisal pri 11 letih, do zadnjih, ki skomponiranih pred smrtjo pri 36 letih.

Vstop v Mozartovo leto že 1. januarja
Prvi dogodki so bili na sporedu že 1. januarja, ko je Evropski komorni orkester s koncertom pod vodstvom dirigenta Marca Minkowskega povabil v Mozartovo leto. Še isti dan je bil na vrsti tudi nekaj drugih dogodkov, med drugim odprtje slikarske razstave in predstavitev slike Mozart v Veroni, svoj novoletni koncert je imela zasedba Camerata Salzburg, na delu pa so bili tudi mladi Mozartovi reporterji.

Slovesno pod Mutijevim vodstvom
Najbolj slovesno je seveda v dneh okrog obletnice rojstva, ko je leta 1756 na svet privekal mali Wolfgang Amadeus s polnim imenom Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Gala koncertu Dunajskih filharmonikov je 27. januarja dirigiral Riccardo Muti, na sporedu pa so bila Mozartova dela vseh žanrov. Prav na obletnico so v Salzburgu odprli tudi razstavo Viva! MOZART, ki bo vse do konca leta obiskovalce seznanjala z Mozartovim življenjem, delom, dosežki in težavami. Lutkovno gledališče je ves dan uprizarjalo Mozartove opere, obiskovalci so lahko sodelovali v eksperimentalnem laboratoriju, koncertiral je Mozartov komorni orkester, predstavljali so Mozarta kot čudežnega otroka, organizatorji pa so pripravili tudi veliki koncert na prostem, s katerim so želeli skladatelja približati tudi tistim, ki se sicer za klasične koncerte ne zmenijo.

V Rimu "italijanske opere"

Preberite več o Mozartovem življenju.

Med mesti, ki se bodo poklonila spominu na Mozarta, je tudi Rim z vsemi tremi operami, ki jih je Mozart postavil v Italijo; Lucio Silla, Titus in Ascanio v Albi bodo na sporedu poleti, Rekviem pa bodo izvedli decembra, na obletnico Mozartove smrti. Štiri Mozartove opere je na svoj spored uvrstila tudi slovita milanska Scala. V Münchnu bo Mozartov festival potekal vse do 14. februarja, na spored pa so programski vodje uvrstili šest največjih oper in nekaj koncertov. Maša v c-molu bo verjetno med bolj zaželenimi, tudi zaradi dirigenta Zubina Mehte.

V Pragi spet Don Giovanni
V Pragi stoji edino gledališče, v katerem so Mozartove opere uprizarjali še za časa njegovega življenja. V Narodnem gledališču, kjer so v 18. stoletju gledalci videli opero Don Giovanni, bodo spet uprizorili to delo, in sicer v novi produkciji, ki bo premierno na sporedu maja. Mozartovo leto bo praznoval tudi Pariz. Pariška opera je v repertoar sezone 2005/06 uvrstila vse tri opere, ki jih je Mozart ustvaril v sodelovanju z libretistom Lorenzom da Pontejem.

Skladatelja iščejo Londončani
New York pa bo sledil tradiciji in poleti pripravil že 40. festival Mostly Mozart. Najnovejšega programa organizatorji še niso izdali, a prijetno vzdušje in odločitve umetniškega vodje dirigenta Louisa Langréeja vsako leto privabijo številno občinstvo. Mozart je še kot otrok obiskal tudi London, kjer prav tako pripravljajo pester program, ki ga bodo med drugim podpisali Kraljeva operna hiša in Londonski filharmoniki, že 4. januarja pa je bila na Otoku na sporedu tudi premiera novega filma o avstrijskem geniju In Search of Mozart (V iskanju Mozarta), ki ga je režiral Phil Grabsky.

Slovenija ne mara za Mozarta?
Za Slovenijo pa se zdi, da je hrušč in trušč ob jubileju ne ganeta preveč. Na odru SNG-ja Opera in balet Ljubljana ne bo v tej sezoni nobenega Mozartovega dela, medtem ko je SNG Opera in balet Maribor na repertoar sezone 2005/06 uvrstil Čarobno piščal, ponovno postavljeno v lanski sezoni. Simfoniki RTV Slovenija že po tradiciji pripravljajo Mozartine, z nekaj izvedbami del pa so se ga spomnili v Narodnem domu v Mariboru in Slovenski filharmoniji. V slednji je nastopil Slovenski komorni zbor, Mozarta pa so se spomnili tudi na Radiu in Televiziji Slovenija. Skladatelju je bil namreč na programu Ars posvečen cel dan, na TVS pa je bilo mogoče videti slovesni koncert s Salzburga.

Cankarjev dom v sezoni 2005/06 pripravlja dva dogodka, posvečena Mozartu. Otrokom ga bodo aprila skušali približati v okviru simfonične matineje Glasbene mladine Slovenije, odrasli pa bodo uživali ob gostovanju dunajskih filharmonikov, ki bodo v Ljubljani z njegovimi deli nastopili 7. marca.