Velosova diskografija šteje več kot petdeset albumov, za svoje delo je prejel devet latino grammyjev in dva grammyja, njegova glasba spremlja tudi filmske zgodbe. Foto: Val 202
Velosova diskografija šteje več kot petdeset albumov, za svoje delo je prejel devet latino grammyjev in dva grammyja, njegova glasba spremlja tudi filmske zgodbe. Foto: Val 202
Caetano Veloso prepleta mednarodne sloge in brazilsko tradicijo.
Caetano Veloso prepleta mednarodne sloge in brazilsko tradicijo. Foto: Val 202


72-letni Veloso je eden glavnih akterjev tropicalisma, gibanja, ki je zasukalo razvoj brazilske popularne glasbe v povsem drugo smer in je bilo med drugim tudi odgovor na brazilsko vojaško diktaturo.
O tem Caetano Veloso piše v avtobiografski knjigi Tropska resnica. Za prvo skladbo tropicalisma velja “Alegria, Alegria”, ki jo je Veloso prvič predstavil na televizijskem festivalu. Zaradi oblačil, dolgih las in vpliva rock glasbe je bil to že prvi konflikt s takratnim vojaškim režimom, ki je Caetana Velosa in prijatelja Gilberta Gila najprej zaprl in nato izgnal iz države.

Med oboževalci tudi Almodovar
V Londonu sta preživela tri leta in skupaj izdala tri albume, preden sta se nato, leta 1972, le lahko vrnila. Slovensko občinstvo je spoznalo tudi Mario Bethânio, mlajšo Caetanovo sestro, ki je bila sicer v Braziliji slavna že nekoliko prej. Skupaj so ustvarili neprecenljivo zakladnico brazilske glasbe in umetnosti. Velosova diskografija je izredno bogata, cenijo pa ga tudi režiserji, med drugimi Wong Kar Wai in Pedro Almodovar v filmu Govori z njo.

Jutri bo v Cankarjevem domu predstavil zadnji album Abraçaço. Beseda je prevod in izpeljava portugalske besede objem, Caetano Veloso ga uporablja tudi kot podpis v pismih. Abraçaço je izšel pred dvema letoma, lani je zanj prejel nagrado grammy latino, letos pa ga na turneji predstavlja tudi evropskemu občinstvu.
Matej Praprotnik