Riccardo Muti je pred koncertom poudaril, da glasba presega politiko. Foto: EPA
Riccardo Muti je pred koncertom poudaril, da glasba presega politiko. Foto: EPA

Koncert je bil vrhunec letošnjega ameriškega festivala, ki ga v Moskvi pripravita ameriško veleposlaništvo in rusko zunanje ministrstvo z namenom okrepitve vezi med nekoč sovražnicama iz hladne vojne.
121 let star orkester je nadaljeval natanko tam, kjer je leta 1990 'končal' - s Šostokovičem, enim najslavnejših ruskih skladateljev 20. stoletja, na program pa je vključil tudi nekaj modernejših del, na primer v Belorusiji rojenega skladatelja Dmitrija Smirnova in italijanskega Nina Rota.
Program je sestavil slavni dirigent Riccardo Muti, ki je pred pridružitvijo čikaški simfoniji 19 let vodil orkester milanske Scale. Namerno je izbral glasbo, ki je ruskemu občinstvu blizu, da bi pokazali, kako ta dela razume ameriški orkester. "Glasba je priložnost, da se politika preseže," pravi Muti, ki je v Bolšoju nazadnje dirigiral pred več kot desetletjem. "Glasba ne verjame v strogo ločene narodnosti. Teži k temu, da povezuje ljudi."
"Ko smo bili zadnjič tukaj, se je v Rusiji odprla prva restavracija McDonalds. Takrat so se ljudje, ki niso imeli veliko in trpeli za hudim pomanjkanjem, pretihotapili na naše koncerte, saj je glasba način preživetja,"
pa razmišlja violinistka Melanie Kupchynsky.