Jil Aigrot z izrednimi interpretacijami Edith Piaf navdušuje občinstvo po vsem svetu. Foto: Organizator koncerta
Jil Aigrot z izrednimi interpretacijami Edith Piaf navdušuje občinstvo po vsem svetu. Foto: Organizator koncerta
V svojem odrskem nastopu si prizadeva tudi za čim bolj avtentično odrsko mimiko. Foto: Organizator koncerta
Med pripravami na enega od številnih nastopov. Prihodnje leto bo še posebej aktivna, saj bomo praznovali 100 let rojstva Edith Piaf. Foto: Organizator koncerta

Aigrotova je v zadnjih letih nastopila na številnih koncih sveta, kjer je navduševala z interpretacijami pesmi pariškega slavčka, prihodnji ponedeljek pa ji lahko prisluhnete na odru Cankarjevega doma, kjer bo nastopila z 90-minutno predstavo o veliki francoski pevki.

Aigrotovo je odkrila Ginou Richer, zaupnica in asistentka Edith Piaf, že kmalu po njunem srečanju pa so na jugu Francije rojeno pevko izbrali kot glas velike Edith Piaf v filmu Življenje v rožnatem (La Vie en Rose) režiserja Olivierja Dahana. Cotillardova je za svojo upodobitev Piafove leta 2008 prejela tudi oskarja za glavno žensko vlogo.

Predstava, ki predstavlja življenje in delo slovite pevke, je sestavljena iz dveh delov: v prvem bo v ospredju Montmartre in začetki kariere, drugi del pa je posvečen varietejskemu obdobju Edith Piaf, v katerem je nastalo največ njenih najbolj slavnih skladb, kot so Non, je ne regrette rien, La Vie en Rose, Milord, in La Foule.

Na nekaj naših vprašanj je Aigrotova odgovorila še pred prihodom v Ljubljano.

S petjem ste povezani že vse življenje. Kot sem prebrala, sta vas med šolanjem zelo zanimala klasična glasbenika George Bizet in Offenbach. Kako ste “našli” Edith Piaf?

Ko sem bila majhna, je imela moja mama zbirko plošč Edith Piaf, ki sem jih poslušala ves čas. Takrat, ko sem prvič prisluhnila njenemu glasu, sem bila zaznamovana za celo življenje in vedela sem, da bom celo življenje pela te neverjetne pesmi.

Svoj glas ste posodili tudi Marion Cottillard, ki je za vlogo Piafove v filmu Življenje v rožnatem prejela tudi oskarja. Kako se spominjate sodelovanja pri filmu? Ste bili zelo vznemirjeni?

Enomesečno sodelovanje z Marion je bilo krasno, v tem času sem jo učila, kako naj uporabi svoj glas v filmu, da bo, čeprav v filmu ne poje, na platnu videti prepričljiva. Seveda pa sem bila zelo vznemirjena in na trnih, vendar smo res dobro sodelovali in naredili res velik film.

Lahko rečemo, da je Edith Piaf spremenila vaše življenje? Kakšen je vaš odnos do njene glasbene zapuščine?

Ta dediščina me vodi do velikih uspehov na odrih po vsem svetu. In pri tem čutim podobno, kot je morala Edith čutiti, ko je pela svoje pesmi. Predvsem čutim ljubezen.

Kakšno sporočilo želite podati gledalcem predstave Edith-The Show? Koliko časa ste je pripravljali?

S spektaklom se želimo pokloniti vsem pesmim Edith Piaf, ne le tistim najbolj znanim, ampak tudi tistim, ki jih je pela na ulici, ko je bila revna in neznana. To predstavlja pomemben del spektakla, saj tako občinstvu razkrivamo čudovite, starejše pesmi iz njenega repertoarja.

Ali imate mogoče svojo najljubšo pesem in na drugi strani pesem, ki jo težko odpojete, saj vam ni pri srcu?

Vse pesmi so mi ljube, saj vse govorijo o ljubezni do človeka, in to je tudi ključno sporočilo Piafove. Ljubezen, vedno ljubezen, z veliko črko L.

Kaj načrtujete za naprej, kaj bo naslednji projekt?

V letu 2015 bomo praznovali 100. obletnico rojstva Piaf, po vsem svetu bodo potekale različne slovesnosti, kjer bomo še naprej predstavljali njo in njene pesmi.