Ves čas stopa po krhki meji med izredno ekspresivnostjo in introvertiranostjo, med sladko bolečino in radoživim razdajanjem, med solzami in smehom, so o v Mozambiku rojeni pevki zapisali organizatorji Druge godbe. Foto: Druga godba
Ves čas stopa po krhki meji med izredno ekspresivnostjo in introvertiranostjo, med sladko bolečino in radoživim razdajanjem, med solzami in smehom, so o v Mozambiku rojeni pevki zapisali organizatorji Druge godbe. Foto: Druga godba
Hanne Hukkelberg
Menda njena izvedba pesmi Pixiesov Break My Body velja za eno najboljših priredb kateregakoli dela te skupine. Foto: Colin Eick
Gotan Project
Andy Palacio
Ljubljanski nastop vzhajajoče zvezde afrokaribske glasbe bo uvod v obsežno evropsko turnejo. Foto: Druga godba
Nuru Kane
Senegalski glasbenik je popolnoma očaral sestavljalce programa Druge godbe, upajo, da bo navdušil tudi občinstvo. Foto: Druga godba
Balkan Beat Box
Tako bi morala zveneti globalizacija, so o BBB zapisali organizatorji. Foto: Druga godba
Na TV Slovenija so predvajali posnetek koncerta portugalske zvezdnice. Foto: Druga godba

21. maja se bo začel 23. festival Druga godba, na katerem se bo letos predstavilo 12 izvajalcev iz 14 držav s petih celin in iz Srednje Amerike. Lani so na festivalu zabeležili velik upad obiska, čemur je bilo glavni vzrok tudi izjemno slabo in hladno vreme, ki je nagajalo tako obiskovalcem kot nastopajočim. Zato so si letos organizatorji zadali cilj doseči oziroma preseči stanje pred lanskim letom.

Oblikovali so program, namenjen najširšemu krogu ljubiteljev glasbe, poskrbeli za prenovljeno medijsko (poudarek je na svetovnem spletu) podobo, glavnega pokrovitelja pa jim ni uspelo ohraniti. Avtor celostne podobe festivala je tudi tokrat Karlo Medjugorac za Gigodesign. V pomembni vlogi koproducenta spet nastopa Cankarjev dom, ki bo nudil tudi tehnično podporo pri dveh največjih koncertih, zahtevnih tudi po vizualni plati. Medijskih pokroviteljev je več kot do zdaj, pa tudi ekipo sodelavcev so prenovili. Osrčje festivala je tudi letos vezano na afrokaribsko ponudbo in predstavljanje novih smernic v glasbi.

Eksperimentalni pop kot predigra
S željo, da bi ustvarili širše privlačno ogrodje festivala, so organizatorji zagotovili dve zares veliki imeni, ki zadnji dve leti nista nikoli nastopili v nerazprodani dvorani (upajo, da bo tudi odziv ljubljanskega občinstva takšen) - tangoelektronike Gotan Project in novo kraljico portugalskega fada Marizo. Tudi tokrat bo Druga godba v slovenskem prostoru premierno predstavila glasbo in glasbenike, in sicer iz dveh držav, Belizeja in Tajske.

Še pred "uradnim" začetkom festivala, 15. maja, pa se bo v spremljevalnem programu odvil prvi koncert. V Cankarjevem domu bo nastopila norveška izvajalka Hanne Hukkelberg, novinka z zelo močno ustvarjalno osebnostjo. Po besedah direktorja zavoda in festivala Druga godba Bogdana Benigarja gre za tipični skandinavski pristop k popu in bi ga lahko imenovali avantpop, Hukkelbergova pa za svojo glasbo pravi, da je eksperimentalna.

Spektakularni začetek z Gotan Project
Slovenijo na festivalu letos zastopajo tri skupine, prva, Godalika, bo nastopila že na uvodnem večeru 21. maja. Gre za godalni kvartet štirih priznanih sloglasbenikov s klasično glasbeno izobrazbo, katerim se bo na odru pridružilo pet priznanih slovenskih glasbenikov (med njimi tudi pevec Boris Benko, Drago Ivanuša na klavirju in Nino de Gleria na kontrabasu).

Za Godaliko bo oder letnega gledališča v Križankah zavzela argentinsko-francosko-švicarska glasbena senzacija, z nastopom katere se bo na Drugi godbi prvič odvil spektakel v takšnem obsegu: zaigrali bodo Gotan Project, ustvarjalci novih smernic elektronskega tanga, ki razprodajo dvorane po vsem svetu in navdušujejo s svojo mešanico tanga in vplivi modernih žanrov. Njihovi nastopi so menda prava multimedijska poslastica z dovršenimi vizualnimi učinki.

(Karibsko)afriški ritmi očarali organizatorje
24. maja se bodo Križanke zazibale v ritmih glasbe kreolskega ljudstva Garifunas s srednjeameriškega Belizeja z Andyjem Palaciem na čelu. Palacio je s ploščo Watina požel kritiško slavo in tržni uspeh, menda se mu obeta bleščeča kariera, zato so organizatorji še posebej ponosni na to pridobitev letošnjega programa. Z njim bodo nastopili predstavniki prej omenjenih Garifunas.

Za njimi bo oder zavzel Senegalec Nuru Kane, relativno novo ime na afriškem prizorišču z zelo svojevrstnim pogledom na afriško ustvarjalnost. V svoji glasbi meša veliko zvrsti in vedno poskrbi za opazen avtorski pečat. Tudi Kane, ki bo nastopil s spremljevalno skupino Bayefall Gwana, je kot Palacio očaral programsko ekipo Druge godbe, zato so menili, da program brez njega ne bi bil popoln.

Ko se Newyorčani navdušijo nad balkanskimi ritmi
Na dan mladosti, 25. maja, pa se bo dogajanje selilo na AKC Metelkovo, natančneje na letni oder Gale Hale, kjer bodo nastopili drugi slovenski predstavniki Moveknowledgment z N'Tokom, enim najbolj talentiranih in gotovo najbolj "hitrojezičnih" glasbenikov na alternativni sceni v Sloveniji, na čelu.

Na letnem odru Gale Hale bodo za Moveknowledgment zavladali balkanski ritmi, ki jih oblikujejo Newyorčani. Priznani newyorški glasbeniki Balkan Beat Box, ki so balkansko glasbo poslušali že na akademijah, kjer so študirali džez, so odgovor na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi pod newyorški talilni lonec prilili balkansko gorivo - popolno glasbeno norijo, koncertno atrakcijo in nenavadno mešanico glasbenikov. Balkan Beat Box prihajajo po izidu drugega albuma.

Za after party bo v Gali Hali skrbel španski DJ Dr. Batonga! (s pravim imenom Jordi Urpi), del nove barcelonske glasbene scene, ki bo predstavil raznoliko mešanico latino alternativne ponudbe in drugih ritmov.

Kraljica fada v Križankah in na TV Slovenija
26. maja bodo v Križankah nastopili slovenski tangoizvajalci Astorpia s pevko Vesno Zornik. To bo bolj akustičen večer strun in močnega vokala, ki se bo nadaljeval s težko pričakovano drugo senzacijo Druge godbe, po mnenjo Benigarja brez dvoma najpopularnejšo pevko v Evropi iz nemainstreamovskega področja, nova kraljica fada, "portugalskega bluesa", Mariza. V sodelovanju s TV Slovenija so organizatorji pridobili pravice za predvajanje Marizinega koncerta, ki ga je v Lizboni posnela skupaj s simfoničnim orkestrom pred 20.000 obiskovalci.

Organizatorji so poskrbeli tudi za zaporo prometa okrog Križank, tako da nastopi v tamkajšnjem letnem gledališču ne bodo moteni v tem smislu. Da bi jim bilo le vreme naklonjeno ...

Multimedijsko sklenjen krog
V multimedijskem duhu začetka Druge godbe bo tudi njen zaključek, 28. maja bo v Cankarjevem domu dogodek Requiem for a Dying Planet z nizozemskim čelistom Ernstom Reijsegerjem na čelu, okrepljen z odlomki iz filmov Wernerja Herzoga, za katera so sodelujoči ustvarili glasbo. Gre za sodelovanje zelo različnih glasbenih praks - afriške, jazzovske, klasične improvizacije, sardinskih pevcev ...

V spremljevalnem programu se bo predstavil tudi tajski ansambel univerze Chulalongkorn in predstavil bogato raznolikost tajske ljudske in klasične glasbe mednarodnemu občinstvu in tako naznanili začetek bogate in raznolike serije glasbenih srečanj med Tajsko in Slovenijo.

Optimistično pred začetkom Druge godbe
Organizatorji letos najmanj 160.000 evrov "težke" Druge godbe, ki so od mesta Ljubljana dobili posebno nagrado in s tem dobili zagon, so doslej prodali že vsaj toliko vstopnic kot lani ob koncu festivala, kar jim daje dodatno energijo. Kot je za MMC povedal predstavnik festivala za stike z javnostjo Srečko Meh, pa je tudi interes novinarjev letos res izjemen.

Alenka Klun