Zasedba Hiša je lani predstavljala svojo deseto ploščo z naslovom Skoraj poletje. Foto: Spletna stran skupine
Zasedba Hiša je lani predstavljala svojo deseto ploščo z naslovom Skoraj poletje. Foto: Spletna stran skupine
Tadej Tomšič
Big Band RTV Slovenija bo nastopil pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča, ki je kot aranžer, dirigent in skladatelj pospisal tudi zadnjo cedejko re:start. Foto: Hugo Šekoranja

Akustični koncert v studiu 14 bo v soboto, 19. maja, ob 20. uri posvečen trboveljski skupini Hiša, ki je na glasbenem prizorišču od leta 1991. Prazačetki skupine sicer segajo v leto 1981, ko so Martin Koncilja, Andrej Guček, Vili Guček in Blaž Kovačič kot najstniki na hišnih zabavah ob akustičnih kitarah preigravali pesmi skupin zahodne ameriške obale, ki so začele delovati v šestdesetih in sedemdesetih letih, kot so Buffalo Springfield, Byrds, Crosby, Stills, Nash &Young. Do leta 1991, ki velja za uradni datum začetka delovanja skupine Hiša, je Andrej Guček igral v različnih rock- in popskupinah doma in v tujini in pisal pesmi, Martin Koncilja se je zaradi družine odpovedal resnejšim glasbenim obveznostim, Vili Guček je kot pionir športnega plezanja v Sloveniji v tem obdobju dvakrat postal državni prvak v prostem plezanju. Vseeno je trojico ljubezen do glasbe še kdaj združila, da so preverili, ali čar vokalnih harmonij še deluje. Zvok "west coast" rocka so se odločili preobraziti v sodobni slovenski rock, k sodelovanju so pritegnili še bobnarja in vokalista Iztoka Pepelnjaka in uradno začeli nastopati pod imenom Hiša.
Skupini Hiša se bodo na akustičnem koncertu pridružili tudi nekateri gostujoči glasbeniki. Vstop na koncert bo brezplačen, neposredni prenos koncerta pa lahko poslušate na prvem programu Radia Slovenija. Oddajo Sobotni glasbeni večer ureja Jane Weber.
Big Band RTV Slovenija s Tadejem Tomšičem
V Studiu 14 pa danes ob 20. uri vabijo še na koncert orkestralnega džeza, na katerem bo Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča odigral dela Jožeta Privška, Boba Mintzerja, Tadeja Tomšiča in drugih. Tomšič, sicer član saksofonske sekcije orkestra, je kot aranžer, dirigent in skladatelj podpisal tudi zadnjo cedejko Big Banda RTV Slovenija re:start, na kateri najdemo tako Tomšičeve avtorske skladbe kot tudi džezovske standarde.

.