Glasba
(5)
Robert Plant in John Paul Jones
Led Zeppelin so nastali leta 1968 v Londonu in se v glasbeno zgodovino zapisali kot ena najbolj vplivnih zasedb, ki je s svojimi raznolikimi glasbenimi vplivi, kot so blues, psihedelija in folk glasba, odločilno prispevala k razvoju hard rocka. Sestavljali so jo kitarist Jimmy Page, pevec Robert Plant, basist in klaviaturist John Paul Jones ter bobnar John Bonham. Foto: Reuters

Dodaj v

Ilustrirana knjiga za pol stoletja Led Zeppelinov

Knjiga bo izšla letos
2. januar 2018 ob 14:34
London - MMC RTV SLO, STA

Ob 50. obletnici britanske rockovske zasedbe Led Zeppelin bo izšla ilustrirana knjiga, ki bo orisala kariero ene najbolj popularnih skupin v glasbeni zgodovini.

Novico o knjigi so potrdili na uradni Facebookovi strani zasedbe, v javnost pa je prišla le nekaj dni po tem, ko je kitarist Page obljubil "presenečenje", s katerim bodo zaznamovali 50-letnico nastanka. Ob tem je dodal: "V javnost bo prišel izdelek, ki ga ljudje zagotovo še niso slišali."

Knjiga bo izšla pri Reel Art Press, z založbo pa v ta namen sodelujejo vsi trije še živeči člani slavne četverice - Jimmy Page, Robert Plant in John Paul Jones.

Page je zaslužen tudi, da so v letih 2014/15 izšle revidirane in razširjene izdaje vseh devetih albumov skupine. Nadaljnje podrobnosti o publikaciji bodo sicer predstavili kasneje, je poročal portal Team Rock.

Večino glasbe Led Zeppelinov je napisal Page, za besedilni del pa je poskrbel Plant. Po Bonhamovi smrti leta 1980 je skupina uradno prenehala delovati, a se je kasneje še nekajkrat sestala.

Pri kritikih sprva ni bila dobro sprejeta, je pa bila kljub temu komercialno uspešna s svojimi albumi. Največji uspeh je dosegla s četrtim albumom brez naslova, ki se ga je prijela oznaka Led Zeppelin IV in je postal eden najbolje prodajanih albumov, tudi kritiki so ga uvrstili na seznam najboljših plošč vseh časov.

Na njem so nekatere najbolj znane pesmi Led Zeppelinov, kot so Black Dog, Rock and Roll, Going to California ter Stairway to Heaven. Med njihove uspešnice sodijo še Babe I'm Gonna Leave You, Dazed and Confused, Communication Breakdown, Whole Lotta Love, The Song Remains the Same in Kashmir.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
burruchaga1986
# 02.01.2018 ob 15:26
What is and what should never be. Moja najljubša.
Benji
# 03.01.2018 ob 05:13
Vsaka pesem pesem nekaj posebnega, legende.
rudes
# 02.01.2018 ob 18:49
Kashmir.

The ultimate rock song!
ZRC
# 03.01.2018 ob 09:05
Song remains the same (še posebej intro) ali pa D'yer Mak'er (odf*k od pesmi).
mend055
# 03.01.2018 ob 10:45
Zanimivo, da se za glasbo te skupine sedaj zanimajo tudi ljudje, stari čez 55 let in več. Bolje sedaj kot nikoli.

Njihova glasba ima tudi blagodejne, terapevtske učinke. Naj ilustriram rečeno: pred 7 leti smo taborili v prikolici. Naenkrat se nam je na vzhodno, najlepšo stran od prikolico proti morju, zaparkiralo veliko vozilo - avtodom. Da me kap! Zaprli so nam sonce, pogled... do morja in k sosedom... Nekako sem se dobro pomiril naslednji dan, ko se je iz avtodoma zaslišala skladba ZVEZDNA POT V NEBESA, ki jo je na akustično kitaro odlično (odlično) zaigral eden od sinov te družine. To je bila prava terapija. Slišal prvič v življenju to skladbo, odigrano z akustično kitaro (do tega trenutka imel le 7 gramofonskih albumov te skupine.
Skladbo je zaigral vsak dan 2-3 krat.
Terapija, umirjenost, manj mrki moj pogled... Pa pravijo da glasba ne pomirja! Seveda lahko...
Kazalo