Joni Mitchell tako kolegi kot glasbeni kritiki cenijo kot 'eno najvplivnejših glasbenic 2. polovice 20. stoletja'. Med njenimi bolj znanimi pesmimi so Both Sides Now, Big Yellow Taxi, Free Man in Paris, Help Me in druge. Foto:
Joni Mitchell tako kolegi kot glasbeni kritiki cenijo kot 'eno najvplivnejših glasbenic 2. polovice 20. stoletja'. Med njenimi bolj znanimi pesmimi so Both Sides Now, Big Yellow Taxi, Free Man in Paris, Help Me in druge. Foto:

Vse v zvezi z Bobom je laž. Jaz in on, to je kot dan in noč.

Joni Mitchell
Bob Dylan
Bob Dylan velja za enega najbolj spoštovanih kantavtorjev vseh časov. Leta 2008 so mu za vpliv na ameriško kulturo podelili tudi Pulitzerjevo nagrado. Junija se bo v okviru turneje ustavil tudi pri nas. Foto: Master of metal

66-letna folklegenda Joni Mitchell si je dala dušaka v intervjuju za LA Times. Njeno tirado je sprožila pripomba novinarja, da si je ona, podobno kot Robert Zimmerman, za oder nadela drugo ime. "Bob ni niti malo avtentičen, njegovo ime in njegov glas sta lažna," je izjavila. "Vse v zvezi z Bobom je laž. Jaz in on, to je kot dan in noč."
Geneza njenega imena - rodila se je kot Roberta Joan Anderson - je menda povsem drugačna: "Moja starša sta si želela sina, ki sta mu izbrala ime Robert John; ko sta dobila mene, sta samo dodala dva a-ja. Kasneje sem se poročila s Chuckom Mitchellom. Hotela sem obdržati dekliško ime, ker me je nekaj ljudi že poznalo kot Joni Anderson, pa mi ni pustil."

Pevkina obtožba plagiatorstva je morda povezana z "afero" iz leta 2006, ko je več recenzentov Dylanovega albuma Modern Times opozorilo, da se je pri besedili močno naslanjal na Henryja Timroda, pesnika iz Južne Karoline, ki je sredi 19. stoletja pisal slavospeve konfederaciji. Dylan, ki je dobro podučen o temi ameriške državljanske vojne, Timroda v knjižici albuma ni omenil.

Z Madonno so se Američani "odločili biti neumni"
Mitchell je nekaj žolča prihranila še za svoji sodobnici Grace Slick in Janis Joplin, češ da sta "obe spali z vsemi člani svojih bendov in pili toliko, da nista mogli stati". V širokem zamahu je zaobjela še sodobno produkcijo, natančneje samo kraljico popa: "Američani so v osemdesetih sklenili, da bodo plitki in neumni. Madonna, tako kot Neron, pomeni prelomnico."

Zvezdi folka se ne poznata samo prek medijev: na turnejah sta skupaj preživela precej časa; v sedemdesetih sta skupaj nastopala pod okriljem Rolling Thunder Revue, leta 1998 pa je šla Mitchellova na turnejo skupaj z Dylanom in Van Morrisonom. Sicer ni znano, ali sta v zadnjih 12 letih imela kakšne stike, ampak očitno imata še določene nerazrešene posle.

V istem intervjuju je Mitchellova vseeno našla prijazen komentar za Jimija Hendrixa: "Malo preden je umrl, smo Jimi Hendrix, njegov bobnar in jaz celo noč poslušali posnetke svojih koncertov. Jimi je bil prisrčen človek: zaslovel je s tem, da je zažgal svojo kitaro, ampak proti koncu se mu je to zdelo odvratno. 'Ne prenesem več takega početja,' je govoril, 'a ga pričakujejo od mene. Rad bi samo stal pri miru, kot Miles.'"

Vse v zvezi z Bobom je laž. Jaz in on, to je kot dan in noč.

Joni Mitchell