Glasba
()
KALU: Get Well Soon
Album Get Well Soon je v tem mesecu izšel pri slovenski založbi Stiropor. Foto: Stiropor
Luka Uršič
"Na elektronsko glasbo oziroma elektroniko je treba gledati kot na glasbilo. Če delate z računalnikom ali 'sintesajzerjem', ki je elektronski, še vedno ustvarjate glasbo. Tu ne vidim razlik. Ne zdi se mi, da bi morali to ločevati. Vse to so sredstva, s katerimi pridete do nekega izraza," pravi Luka Uršič, ki ustvarja pod imenom KALU. Foto: Sandi Fišer

Dodaj v

KALU & The Gradient: Get Well Soon

Stiropor, 2018
19. oktober 2018 ob 10:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Odlično! Elektronik KALU aka Luka Uršič je že s prvim poskusom zadel točno v sredo! Malo znan skladatelj in producent predstavlja navdušujočo ambientalno postavko. Temperatura albuma Get Well Soon je idealna. Reklo bi se, da je za zdrave poslušalce terapevtska, za druge pa blažilna.

Že zelo zelo dolgo se ni primerilo, da bi delo kakega slovenskega izvajalca tako lahkotno uvrstil med novosti, ki jim sledim s svoje londonske perspektive. Najsi imam v mislih zadnje izdaje Jona Hopkinsa ali še čisto svež bleščeči EP Aphex Twina. Pri KALU-jevi glasbi seveda ne gre za (pre)hitre bite in vratolomna ritmična lomljenja.

Ne. Gre za jazzovsko-polnozrnat dvig "novega ambienta", ki sta ga pred tremi leti s svojo prvo izdajo urezala Bochumčana Grandbrothers. A to je komaj začetek. Dejansko pa oris prve polovice tega izvrstnega glasbenega dela, ki se spogleduje tudi s popformo.


Dinamika albuma Get Well Soon je izjemna. Osnova zanjo so docela karakterni komadi. Freed, na primer, nadvse suvereno, pa čeravno na blag način zavre poprejšnjo eleganco, ki jo v veličastnem slogu Buggeja Wesseltofta v celoto zanesejo prve štiri skladbe. Okusno vokalno poseljena Never Let Me Know je tako kot uvodna What We Are ta s le plahim vokalnim dodatkom – tako plišasto prikupna, da bi jo najraje zadržal samo zase.

Je pa zato skladba Forgetters pomenljiv odklon v bolj resno narativno politiko. Deluje kot nekakšna grande solaža. Tudi From Within lepo pospeši še vedno intimno teatralnost, v katero nas je zvabil KALU. Zaključni bluesovsko navdahnjen šlager Sea Of 2 nam le še smejé pomaha v slovo.

Najboljši song na albumu Get Well Soon je res – malodane kar hitična – neo-popevka The Loosing Side.

Fantastično.

Matjaž Ambrožič
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo