Ana Moura velja za najbolj priznano pevko fada poleg Marize. Foto: EPA
Ana Moura velja za najbolj priznano pevko fada poleg Marize. Foto: EPA
Pevka nastopa tudi na številnih festivalih, med drugim je pred tremi leti nastopila na Lentu. Foto: EPA

35-letna zvezdnica se je posvetila tradicionalnemu fadu, ki pa mu je dodala ne le svoj pečat, temveč tudi pečat sveta: pri svojem delu namreč sodeluje z različnimi glasbeniki iz različnih delov sveta. Leta 2007 je na odru nastopila s kultno skupino The Rolling Stones, v Parizu dve leti pozneje pa ji je na lastno pobudo družbo na odru delal Prince, velik navdušenec nad fadom.

Svoj prvi album Guarda-me a vida na mão je izdala leta 2003, čez dve leti je sledila zgoščenka, ki jo je naslovila Aconteceu. Svojo pot na glasbeno prizorišče si je utirala z nastopanjem v klubih in pozneje na televiziji, leta 2007 pa je potem izdala svoj tretji album Para Alem da Saudade, ki je bil kar 120 tednov med 30 najbolje prodajanimi na Portugalskem. Zanj je bila nominirana tudi za zlati globus v kategoriji najboljši glasbeni ustvarjalec, nagrado pa je potem odnesel Jorge Palma. Leta 2009 je izdala naslednji album Leva-me aos Fados, ki se je hitro povzel med deset najbolje prodajanih albumov in izšel v platinasti nakladi, na najboljši odziv poslušalcev pa so naletele skladbe Caso Arrumado, Rumo ao Sul, Fado Vestido de Fado in naslovna skladba albuma. Istega leta se je odpravila tudi na turnejo po Evropi, leta 2010 in 2011 pa je sodelovala tudi na džez festivalu v San Franciscu.

Velik uspeha albuma Desfado
Za svoj zadnji album Desfado, ki ga je izdala pred tremi leti, pri njem pa je sodelovala s Herbiejem Hancockom, je prejela grammyja za najboljši album leta, sicer pa so njeni albumi vsi dosegli platinasto naklado. Doma na Portugalskem je poleg Marize najbolj priznana pevka fada, njena glasbena kariera pa jo je popeljala že na vse najbolj znane koncertne dvorane po svetu.

Njen današnji nastop ne bo prvi v Sloveniji, saj je pred tremi leti že nastopila na Festivalu Lent.