Ideja napihljivega, letečega prašiča se je rodila za naslovnico albuma Animals, kasneje pa so bili zaščitni znak njihovih koncertov. Foto: AP
Ideja napihljivega, letečega prašiča se je rodila za naslovnico albuma Animals, kasneje pa so bili zaščitni znak njihovih koncertov. Foto: AP
Pink Floyd: Animals
Ekipa Hipgnosis, ki je oblikovala tudi prejšnje naslovnice njihovih albumov, je za Animals predlagala tri koncepte, med drugim prizor dečka, ki je stopil v spalnico in starša zalotil pri seksu - "kot živali". Na koncu uporabljeni koncept je oblikoval Roger Waters.
Prvi dan je imela snemalna ekipa s seboj strelca, da bi prašiča "likvidiral", če bi se strgal z vrvice, a ga zaradi vetra sploh niso spustili v nebo. Naslednji dan strelca ni bilo na fotografiranju in prašiča so dejansko izgubili. Foto: AP

A le nekaj dni, preden je britanska dražbena hiša Durrants Algieja vpisala v svoj katalog napihljivih rekvizitov, ki jih prodaja njihov proizvajalec, je bil kultni pujs umaknjen iz ponudbe: skupina ga je namreč sklenila obdržati.

Prenagljeno oglaševanje
"Prašič se vrača k Pink Floyd. Radi bo ga vrnili domov," je za Reuters potrdil Rob Harries, lastnik podjetja Air Artists, ki izdeluje take in podobne napihljive artefakte za razne koncerte in promocije. "Naredili smo seznam napihljivih predmetov, ki jih ne bomo več skladiščili ... dražbena hiša pa se je prenaglila in začela oglaševati najbolj slavnega. Meni se je zdelo, da bi bilo treba najprej govoriti s Pink Floydi - seveda ni bilo nobeno presenečenje, da so ga hoteli nazaj."

Pujs na izletu: motil letala in strašil krave
Na naslovnici albuma Animals je bil kompozit fotografij elektrarne Battersea, posnete 2. decembra 1976, in prašiča, zaradi slabega vremena fotografiranega dva dni pozneje. Na drugi dan fotografiranja je prašič ekipi "ušel" in zajadral do letališča Heathrow, kjer so morali zaradi njega odpovedati nekaj letov, preden ga je uspelo ujeti nekemu kmetu v Kentu na jugovzhodu Anglije (bil je besen, češ da je reč "prestrašila njegove krave".)

Algie ima trenutno ob strani sicer veliko luknjo, ki pa se bi jo dalo popraviti, kot pravi Harries. "Pogosto se govori o razstavi Pink Floydov in mogoče bi to lahko bil tisti eksponat, ki bo botroval temu, da jo res postavijo."

Animals je bil deseti studijski album skupine Pink Floyd, izšel je januarja 1977. Gre za konceptualni album, katerega tematika je neusmiljena kritika socialno-političnih razmer v sedemdesetih letih v Britaniji in je zaznamoval pomemben zasuk v glasbenem slogu zasedbe.

Prav pri tem albumu so se začela kazati tudi prva nesoglasja znotraj skupine, ki jo je nekaj let pozneje zapustil klaviaturist Richard Wright. Naslovnico s prašičem, ki lebdi nad dimnikoma elektrarne Battersea, si je zamislil basist Roger Waters v sodelovanju z dolgoletnimi sodelavci, oblikovalsko skupino Hipgnosis.

In vendar se delček zgodovine še da kupiti
Podjetje Air Artists, ki je v preteklosti sodelovalo tako z AC/DC kot z Rolling Stones, še vedno prodaja napihljivi karikaturi Freddieja Mercuryja in Briana Maya, ki so ju Queen leta 1986 prevažali s seboj na turneji, pa prašičjo glavo, ki jo je Roger Waters leta 1990 uporabil na koncertu v Berlinu.