Do konca naslednjega tedna se bodo tam zvrstili koncerti in gledališke predstave, čez dan pa bo kulturno in športno dogajanje še na drugih prizoriščih.

Jani Kovačič: lani žirant, letos osrednji gost na KantFestu. Foto: Letni oder Ruše
Jani Kovačič: lani žirant, letos osrednji gost na KantFestu. Foto: Letni oder Ruše

Letos se pod okrilje Letnega odra Ruše, ki ga prirejajo od leta 2000, vrača festival KantFest International, namenjen ljubiteljem pristne avtorske glasbe. Na današnjem uvodnem večeru bo nastopilo 11 imen z domače in mednarodne scene kantavtorstva, osrednji gost pa bo Jani Kovačič.

Zmagovalci bodo v nedeljo nastopili na koncertu z Vladom Kreslinom in Malimi bogovi, v torek pa bo sledilo mednarodno srečanje pesnikov in glasbenikov Združene države poezije. Med drugim pričakujejo goste iz Avstrije, Hrvaške in Bolgarije.

"Festivalu je od leta 2000 uspelo razviti mednarodno razpoznavnost in sodelovanje z mednarodnimi partnerji. Postal je tudi eden ključnih sogovornikov, ko gre za občutljive teme obstoja kantavtorjev," pojasnjuje dolgoletni vodja KantFesta Peter Andrej.

Gledališki avditorij, kakršnih ni veliko
Festival Letni oder Ruše prireja javni zavod Cezam s ciljem popestritve poletnega dogajanja v Rušah ter predstavitve kulturne in športne ponudbe kraja, še posebej naravnega letnega gledališča Pod goroj, ki je bilo ob vznožju Pohorja zgrajeno leta 1932.

"Imamo kamniti amfiteater sredi gozda, ki res ponuja edinstveno doživetje, kar nam vedno znova potrjujejo tako nastopajoči kot občinstvo." Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

"Imamo kamniti amfiteater sredi gozda, ki res ponuja edinstveno doživetje, kar nam vedno znova potrjujejo tako nastopajoči kot občinstvo. Želimo privabiti še druge organizatorje, da izkoristijo to prizorišče in bomo s tem lahko imeli dogajanje vse poletje," je pojasnil direktor Cezama Tomi Prosnik.

Na tem prizorišču bodo na letošnjem festivalu poleg Vlada Kreslina gostili še Željka Joksimovića, Nipkeja, Emkeja in predstavo Partnerska poroka Toneta Partljiča. Spremljevalni program s koncerti, kulturnimi dogodki in gostinsko ponudbo se bo odvijal na Tržnici Triglav in na Čolnarni pod Športnim parkom Ruše, na odru v parku pred poslopjem občine pa se bodo predstavljala lokalna društva. Tam bodo tudi delavnice in predstave za otroke.

Prireditve bodo tudi v slabem vremenu. Če jih ne bo mogoče izvesti na prostem, bodo potekale v Domu kulture in Športni dvorani Ruše.