Rekviem je eno pogosto uprizorjenih Verdijevih del. Foto: EPA
Rekviem je eno pogosto uprizorjenih Verdijevih del. Foto: EPA
V Evropi in po svetu v letu, ko praznujemo 200. obletnico Verdijevega rojstva, potekajo številne uprizoritve njegovih del.
V Veroni bo nastopil tudi Placido Domingo.

Rekviem, ki velja za eno najlepših skladateljevih del, bodo drevi ob 21. uri izvedli orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor Opere SNG Maribor in zbor SNG Maribor s solisti Asto Kriksciunaite, Noo Frenkel, Rafalom Bartminskim in Genadijem Bezzubenkovom.

Rekviem v spomin Manzoniju ...
Verdi je Rekviem leta 1874 napisal v spomin na pisatelja in humanista Alessandra Manzonija, ki ga je globoko občudoval. Tako je Verdi zapustil glasbenemu svetu eno najlepših in najbolj prepričljivih ter globoko religioznih del, so zapisali organizatorji. Prvič so Rekviem, takrat še po imenom Manzonijev rekviem, uprizorili maja leta 1874 v San Marcu.

...potem ko poklon Rossiniju ni uspel
Verdi je že leta 1868 ob smrti Gioachina Rossinija predlagal, da bi več italijanskih skladateljev sodelovalo pri ustvarjanju rekviema v Rossinijev spomin. V naslednjem letu je 13 takrat najbolj priznanih skladateljev napisalo Mašo za Rossinija, Verdi pa je napisal njen konec, spev z naslovom Libera me. Premiera je bila napovedana za 13. november 1869, ko je bila prva obletnica Rossinijeve smrti, le nekaj dni prej pa so projekt opustili. Razočarani Verdi je krivdo za to pripisal kolegu Angelu Marianiju, s tem pa se je končalo tudi dolgoletno prijateljstvo.

Ko je potem nekaj let pozneje, leta 1873, umrl pisatelj in humanist Manzoni, se je Verdi odločil napisati nov rekviem, vanj pa je vključil tudi spremenjeno verzijo speva Libera me.

Riccardo Muti o Rekviemu
"Večkrat je bilo rečeno, da je Verdijev Rekviem bolj gledališka kot cerkvena skladba. Taka trditev ne upošteva dejstva, da ima človekovo razmerje do Boga in bogoslužja v Verdijevi Emiliji popolnoma drugačne poteze kot na primer v Brucknerjevi Avstriji. Nedvomno je Verdijeva religioznost bučna. Ta poteza ni samo iskanje zunanjega blišča, temveč je izraz globokega razmerja med Bogom in človekom. To razmerje pa je različno in je odvisno od človeka, kraja in kulture. Verdi se v svojem Requiemu obrača na Boga s takim zaupanjem, da smo kar očarani. Včasih si upa dvigniti glas kot v pogovoru dveh ljudi, ki se že dalj poznata. Drugič hoče sesti z Bogom k pogovoru za isto mizo. V določenih primerih je zahteva tako vztrajna, da že prekorači meje spoštljivosti. Ko se pa zave, da je šel predaleč, gre vase, se opraviči in se poniža v zavesti, da je le majhen prah pred njim, ki je vsemogočen," je o delu dejal Riccardo Muti, njegove besede pa so ob marčevski uprizoritvi Rekviema zapisali na spletni strani SNG Maribor.

V četrtek arije nekatere najbolj znanih Verdijevih oper
V četrtek pa bodo v Križankah zadonele operne arije iz nekaterih najbolj znanih in priljubljenih Verdijevih oper, kot so Aida, Korzar, Traviata in Rigoletto. To bo pravi kalejdoskop žuborečih melodij, ki bodo zazvenele iz grl odličnih solistov z Akademije milanske operne hiše Scala pod dirigentskim vodstvom Georga Pehlivaniana, obljubljajo pri Festivalu Ljubljana. Operne pevce Alice Quintavalla, Ludmillo Bauerfeldt, Anno Victorovo, Carlosa Cardosa in Miheila Khirio bo spremljal simfonični orkester RTV Slovenija.

Verdi eden od velikanov italijanske klasične glasbe
Giuseppe Verdi, ki se je rodil 10. oktobra 1813 v kraju Le Roncole, velja za enega najpomembnejših italijanskih romantičnih skladateljev. V Italiji se je uveljavil z opero Nabucco (1842), delom, v katerem je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Tudi sicer je bil dejaven pri podpori gibanja za združeno Italijo.

Najbolj praznično bo letos v Italiji. Na letošnjem 91. opernem festivalu v veronski areni, ki se je začel junija, potekal pa bo do septembra, si lahko poslušalci ogledajo številne poustvaritve Verdijevih znanih del, med drugim bo v operi Nabucco nastopil svetovno znani španski tenorist Placido Domingo.