Dudamel, sin pozavnista, se je šolal po priznanem venezuelskem glasbenem programu el sistema, javno podprtem izobraževalnem sistemu, ki omogoča klasično glasbeno izobrazbo tudi socialno ogroženim. Foto: EPA
Dudamel, sin pozavnista, se je šolal po priznanem venezuelskem glasbenem programu el sistema, javno podprtem izobraževalnem sistemu, ki omogoča klasično glasbeno izobrazbo tudi socialno ogroženim. Foto: EPA
false
Leta 2011 so o njem posneli tudi dokumentarni flim Let The Children Play, v katerem je v ospredju njegovo prizadevanje, da glasba bogati življenje otrok. Foto: EPA

"Dunajski filharmoniki se že veselijo novoletnega koncerta, ki bo prekipeval od energije," so z Dunaja sporočili po razkritju imena dirigenta, ki se bo pridružil 15 dirigentom, ki so vodili filharmonike v 75 oz. 76 letih, kolikor bo novoletni koncert praznoval prihodnje leto.

To sicer ne bo prvo sodelovanje Dudamela z dunajskimi filharmoniki: prvič jih je vodil že leta 2007, od takrat pa so večkrat združili moči, nazadnje pred štirimi leti na koncertu poletne noči v parku Schönbrunn. V zadnjih letih je sodeloval s številnimi najboljšimi orkestri po vsem svetu.

Od leta 2009 na čelu losangeleških filharmonikov
26. januarja 1981 rojeni venezuelski dirigent je študiral violino, kompozicijo in dirigiranje. Od leta 1999 je glasbeni direktor Simfoničnega orkestra Simon Bolivar, od leta 2009 pa tudi glasbeni direktor Losangeleške filharmonije, s katero je začel svojo dirigentsko pot na ameriških tleh. Pogodbo so mu pred kratkim podaljšali do koncertne sezone 2021/2022.

Med drugim je leta 2007 vodil stuttgartski radijski simfonični orkester na koncertu ob praznovanju 80. rojstnega dne papeža Benedikta XVI., leta 2013 pa je vodil venezuelske simfonike na pogrebu venezuelskega predsednika Huga Chaveza.

Zmagal je na številnih dirigentskih tekmovanjih, med njimi je leta 2004 osvojil tudi dirigentsko nagrado Gustava Mahlerja v Nemčiji.

Sodeloval je tudi pri Vojni zvezd - Sila se prebuja
Kot zanimivost dodajmo, da je Dudamel sodeloval tudi pri najnovejšem filmu iz franšize Vojna zvezd: dirigiral je glasbenikom, ki so posneli glasbo na začetku in koncu filma, pod katero se je podpisal skladatelj John Williams.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, ki je letos zaznamoval 75 let, je v petek že izšel na zgoščenki, 29. januarja pa bo sledil še DVD.