Sajeta bo že desetič združila vse tiste, ki želijo hoditi le po utrjenih poteh. Foto: www.sajeta.org
Sajeta bo že desetič združila vse tiste, ki želijo hoditi le po utrjenih poteh. Foto: www.sajeta.org
Letošnji festival je malce krajši, a zato tudi bolj napolnjen z dogajanjem. Foto: Sajeta.org
vir: Iztok Zupan
Na festivalu bodo potekale tudi že vse tradicionalne delavnice, med njimi tudi otroška glasbena. Foto: Iztok Zupan

Festival, ki bo potekal do sobote, 1. avgusta, se je zvečer začel v sodelovanju s kultno nemško založbo Staubgold, katerih varovance predstavlja že vrsto let. Na dogodku prijateljstva so nastopili Zel, Joseph Suchy in Paul Wirkus, DJ Markus Detmer, v sredo pa se bo v Minku predstavil še Tomaž Grom.

Od eksperimentov do ...
Sredin večer bo združeval klasično in eksperimentalo glasbo ter džezovsko improvizacijo. Clementine Gasser, ena izmed najinovativnejših avstrijskih glasbenic, bo v solističnem nastopu nastopila s petstrunskim čelom, sledil pa bo tudi nastop "džezovskega impro orkana" Jean Louis.

Po sprehodu na robu mnogih žanrov in še več eksperimentalnih prijemov se bo festival končal s "Fair music večerom", poimenovanem po enem glavnih letošnjih projektov. Pravičnost v glasbi je sicer vseevropska kampanja, Sajeta pa v njej sodeluje z Mica – Music Austria, International Music Council (pri UNESCO) in drugimi. Projekt, ki se zgleduje po "Fair tradu", želi postaviti "poštene standarde" glasbenega založništva.

Festival se bo tako že tradicionalno končal s predstavitvijo instrumentalne delavnice "Naked musicians" Francesca Cuse ter otroško delavnico Sama Kutina, poleg mlajšega in starejšega orkestra pa bodo nastopili še ŠKM Banda in srbski Repetitor.

Popoldne že tradicionalne delavnice
Kot je že v navadi, se bo precej dogajalo tudi čez dan, saj bosta potekali že omenjeni glasbeni delavnici, poleg tega pa še vokalna delavnica, kiparska, filmska delavnica animacije. Prav tako bodo potekala tudi tri glasbeno obarvana predavanja. Vsi koncerti se bodo začeli ob 21. uri.

Ob jubileju tudi DVD, zgoščenka in knjižica
Ob desetletnici se bo festival predstavil tudi z delčkom svoje lastne produkcije: DVD Sajetinih filmov od leta 2003 naprej, zgoščenka z "golimi" glasbenimi delavnicami ter knjižica refleksij številnih sodelujočih pri festivalu.