Glasba
(1)
Branko Robinšak
Na podelitvi nagrade bo Branko Robinšak s pianistko Irino Milivojević izvedel Schummanov ciklus Dichterliebe. Foto: BoBo
SNG Opera in balet Ljubljana
Po vrsti gostovanj na mednarodnem prizorišču je Branko Robinšak v sezoni 2000/2001 znova postal redni član in prvak ljubljanske operno-baletne hiše. Foto: BoBo
Branko Robinšak in Kristina Kolar
Branko Robinšak kot lIzmael v legendarnem Verdijevem mladostniškem delu Nabucco. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Dodaj v

Nagrada Sama Smerkolja letos v roke Branka Robinšaka

Podelitev nagrade bo 12. januarja
5. januar 2018 ob 16:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovensko komorno glasbeno gledališče letošnjo nagrado Sama Smerkolja za operne umetnike podeljuje tenoristu in prvaku SNG Opera in balet Ljubljana Branku Robinšaku.

Opernemu pevcu bodo nagrado podelili 12. januarja v Rdeči dvorani Magistrata, ob tej priložnosti pa bo s pianistko Irino Milivojević izvedel Schummanov ciklus Dichterliebe. O Smerkoljevem nagrajencu za leto 2017 je odločala strokovna komisija v sestavi Franc Rizmal (predsednik) ter člani Simon Robinson, Jelena Boljubaš in Andrej Debevec.

Branko Robinšak je študiral solopetje v razredu Eve Novšak Houška na Akademiji za glasbo v Ljubljani, izpopolnjeval pa se je na Mozarteumu v Salzburgu. Že v času študija je bil angažiran kot solist v ljubljanski Operi, kjer je leta 1983 debitiral kot Tamino v Mozartovi Čarobni piščali, za kar je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Pod mentorstvom zakoncev Corelli
Na mednarodnem prizorišču se je prvič predstavil leta 1987 v salzburškem Deželnem gledališču. Štiri leta pozneje je nastopil na Dunajskem poletju kot don Ottavio (Don Giovanni), kar je kritika ocenila kot "odkritje". Istega poletja se je na Dunaju udeležil seminarja, ki ga je vodil priznani italijanski tenorist Franco Corelli s soprogo Loretto, kar je v Robinšakovi karieri pomenilo pomemben obrat tako v tehničnem kot tudi v repertoarnem smislu.

Po dobrem letu študija pod mentorstvom zakoncev Corelli mu je uspelo podpisati angažma za zahtevnejši repertoar. Temu so sledila gostovanja na odrih vseh pomembnejših evropskih opernih gledališč, med drugim v Frankfurtu, Münchnu, Leipzigu, Dunaju, Gradcu in Madridu, nastopal pa je na najpomembnejših mednarodnih glasbenih festivalih, kot so Salzburški poletni festival, Mozartovi slavnostni tedni, Dunajsko poletje, Dubrovniški poletni festival in Bratislavski festival.

V sezoni 2000/2001 je znova postal redni član in prvak ljubljanske Opere, kjer je nastopil v vseh večjih in nosilnih tenorskih vlogah. Med drugim je bil Lenski (Jevgenij Onjegin), Radames (Aida), Andre Chenier, Cavaradossi (Tosca), Rudolf (La boheme), Princ (Rusalka), Izmael (Nabucco), Erik (Leteči Holandec), Herod (Saloma), Don Jose (Carmen) in Otello (Otello).

V sezoni 2008/2009 je v Kariu pel Manrica v Verdijevem Trubadurju. Posnel je več zgoščenk in leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada. Decembra 2013 je kot Rudolf v Puccinijevi La boheme oznamoval 30 let svojega umetniškega delovanja. V zadnjih letih je reden gost hrvaških odrov; med drugim je nastopil kot Radames v Aidi in Pollione v Bellinijevi Normi. Na poletnem festivalu Thurn und Taxis Schlossfestspiele 2015 pa je znova nastopil kot Rudolf v Puccinijevi La boheme.

Za ohranitev zavesti o slovenski operni glasbeni kulturi
Robinšaku podeljujejo priznanje, ki nosi ime po baritonistu Samu Smerkolju, enem najvidnejših slovenskih opernih prvakov, ki pa ni bil samo odličen pevec, temveč enako dober igralec. Dvakrat je prejel Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

Z ustanovitvijo in podeljevanjem Smerkoljeve nagrade želijo v Slovenskem komornem glasbenem gledališču vsako leto nagraditi vsestranskega slovenskega opernega umetnika ter s tem "ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture". Prvo nagrado je leta 2008 prejel Andrej Debevec, nagrajenec za leto 2016 pa je bil Marcos Fink. Med prejemniki so tudi Mirjam Kalin, Janez Lotrič in Andreja Zakonjšek Krt.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
jan15
# 05.01.2018 ob 19:48
Gre v prave roke!
Kazalo