Julijan Strajnar (foto: iz oddaje). Foto:
Julijan Strajnar (foto: iz oddaje). Foto:
Julijan Strajnar (Foto: Arhiv ZRC SAZU)
Julijan Strajnar (Foto: Arhiv ZRC-ja SAZU-ja).

Glasbeno-dokumentarno oddaja Po Koroškem, po Kranjskem …, portret Julijana Strajnarja, je nastala v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, bogatijo pa jo številni dragoceni arhivski posnetki slovenske ljudske glasbe, posneti v naravnem okolju.

Julijan Strajnar, etnomuzikolog, violinist in skladatelj, je letos januarja praznoval 80-letnico. Rodil se je izseljenski družini v Combellu v Franciji, kamor poleg njegovega otroštva segajo tudi glasbeni začetki. Njegov prirojeni posluh mu je namreč omogočil, da se je začel že zelo zgodaj učiti igranja na violino. Ob vrnitvi družine domov leta 1946 pa je nadaljeval osnovno in glasbeno šolanje v Kočevju, v domači pihalni godbi pa je začel igrati Es-klarinet.

Svojo glasbeno kariero je sicer začel kot violinist v Simfoničnem orkestru RTV Ljubljana, dolga leta sodeloval z Akademsko folklorno skupino France Marolt, raziskoval pritrkavanje, bil pa je tudi sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC-ja SAZU-ja.

Kot sodelavec inštituta je vrsto desetletij raziskoval slovensko ljudsko glasbo Slovenije in zamejstva (Rezija, Koroška, Porabje), posebno pozornost pa je posvetil raziskovanju rezijanske glasbe. Dobro znan je tudi slovenskim folklornim skupinam, saj je številnim napisal glasbeno priredbo za spremljavo njihovega plesnega sporeda. Nekaj jih je napisal tudi za tuje folklorne skupine.

Julijan Strajnar je napisal tudi številne prispevke v domačih in tujih revijah, v katerih je obravnaval slovensko ljudsko glasbo, petje, glasbila, pa tudi ples. Je tudi eden izmed začetnih ustvarjalcev znamenite radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ustvaril je več kot 70 oddaj.

Za svoje delo je prejel tudi številne nagrade, med drugim leta 1983 za življenjsko delo častno diplomo Zveze skladateljev Sovjetske zveze, leta 2008 je pri nas prejel Štrekljevo nagrado, lani pa tudi srebrno priznanje za delo in zasluge mednarodne folklorne organizacije.

Več o njem si lahko ogledate v dokumentarnem portretu Po Koroškem, po krajnskem…, za katerega sta scenarij pripravila urednik oddaje Daniel Celarec in Magda Lapajne, ki je oddajo tudi režirala. Direktor fotografije je Andrej Hefferle.

Julija Kočar, Tv portal