Knuckles je svoje glasbeno inovatorstvo opisoval kot
Knuckles je svoje glasbeno inovatorstvo opisoval kot "maščevanje disca". Foto:
Izlivi nejevere in žalosti so preplavili tudi družabna omrežja. Foto: Twitter

Knuckles, ki je bil v osemdesetih in devetdesetih letih eden najplodovitejših producentov in mešalcev house glasbe, velja za enega od deseterice najpomembnejših didžejev vseh časov. V svojih klubih v Chicagu, Warehouse (1977-82) in Power Plant (1983-85), je vrtel svoje podaljšane verzije pesmi, od disca in post-punka do R & B-ja in eurodisca, ter tako položil temelje za praktično celotno kulturo elektronske plesne glasbe.

Knuckles, ki se je kot Francis Nicholls leta 1955 rodil v Bronxu v New Yorku, je že kot najstnik obredel vse pomembnejše newyorške klube tistega časa, v katerih se je rojeval disco (Loft, Sanctuary, Better Days, Tamburlaine ...). Do sredine sedemdesetih let sta bila z najboljšim prijateljem Larryjem Philpotom (Levan) oba didžeja v dveh najpomembnejših zgodnjih discih, Gallery in Continental Baths.

Pionirsko delo opravil predvsem v vetrovnem mestu
Knuckles se je nato preselil v Chicago, kjer je postal glasbeni direktor pionirskega kluba The Warehouse, ki danes velja za rojstni kraj house glasbe; tukaj se je prvič lotil eksperimentiranja z mešanjem disca in evropskih elektronskih komadov. (Leta 2004 so ulico, na kateri je stal zdaj že porušeni Warehouse, preimenovali v Honorary Frankie Knuckles Way.)

Še v soboto vrtel za Londončane
Tako kot številni didžeji je bil tudi Knuckles verjetno bolj cenjen na stari celini kot doma; še v soboto je nastopal v slavnem londonskem klubu Ministry of Sound, za april pa je načrtoval turnejo. V ponedeljek so se tako tudi prek Twitterja usuli pokloni umrlemu kolegu. Questlove (The Roots) je na primer zapisal: "Frankie Knuckles je bil tako zelo podcenjen. Bil je tak didžej kot drugi poskušajo biti. Resničen pionir plesne glasbe."

Uradni razlog še ni znan, neuradno pa naj bi Knuckles umrl za posledicami zapletov s sladkorno boleznijo.