Francoska igralka je v svoji pestri karieri blestela v filmu in na gledaliških odrih. Foto: EPA
Francoska igralka je v svoji pestri karieri blestela v filmu in na gledaliških odrih. Foto: EPA

Lafontova, ki je prvo vlogo odigrala v filmu Les Mistons (Pobalini) režiserja Francoisa Truffauta, je za svoj prispevek k francoski kinematografiji leta 2003 prejela častnega cezarja.

Rodila se je leta 1938 v Nîmesu. Najprej jo je zanimal ples, v filmske vode pa jo je odneslo šele pozneje. Zahvaljujoč svojemu prvemu možu, Gérardu Blainu, se je povezala z režiserji novega vala, med njimi s Francoisom Truffautom, ki ji je leta 1957 ponudil njeno prvo vlogo v kratkometražnem filmu Les Mistons, poroča francoski Le Monde. Dejavna je bila tudi v gledališču.

Igralka je v več kot petdesetletni karieri sodelovala s številnimi režiserji, med njimi so Claude Chabrol, Louis Malle, Nelly Kaplan in Jean Eustache, za vlogo v filmu Clauda Millerja L'Efrontee (Predrznica) pa je leta 1985 prejela cezarja za stransko žensko vlogo.

Lafontova je bila znana po svojem naravnem in neposrednem slogu, nazadnje pa se je na filmskem platnu pojavila leta 2011 v filmu Julie Delpy Le Skylab.

V drugo je bila poročena z madžarskim kiparjem in režiserjem Diourko Medveczkim. Imela je tri otroke. Njena hčerka, igralka Pauline Lafont, je leta 1988 umrla v pohodniški nesreči, stara 25 let.