Zgodovina praznika glasbe v svetu sega v leto 1982, glavni namen pobude pa je glasbo postaviti na ulico in na najbolj nenavadne kraje, kamor sicer glasba ne seže. Foto: BoBo
Zgodovina praznika glasbe v svetu sega v leto 1982, glavni namen pobude pa je glasbo postaviti na ulico in na najbolj nenavadne kraje, kamor sicer glasba ne seže. Foto: BoBo

Na 12 raznolikih prizoriščih v središču prestolnice bo nastopilo več kot 60 glasbenikov. Praznik glasbe predstavlja predvsem priložnost, da se slovenska glasba prikaže v svoji najboljši luči in da se vsaj za en dan premostijo prepreke, ki sicer prežemajo slovenski glasbeni prostor, so zapisali organizatorji. Nastopi se bodo začeli ob 14. uri, končali pa zvečer na Kongresnem trgu s finalom Špil lige - prve lige dijaških bendov in koncertom zasedbe Moveknowledgement.

Celotni program po prizoriščih si lahko pogledate na tej povezavi.

Živahno v Stari Ljubljani
Na Mačkovi ulici bo mogoče prisluhniti pevskim zborom in akustičnim zasedbam, na Mestnem trgu, Krakovskem nasipu in v Soteski se bo slišala elektronika glasba, na Krekovem trgu rock, na Starem trgu pa bosta zazveneli džez in klasična glasba, za kar bosta poskrbela Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in Akademija za glasbo. Nadalje bodo Križevniško ulico zavzeli kantavtorji in šansonjerji, Šuštarski most glasbena šola Muzikaviva, Trubarjevo ulico pa zvoki poprocka, rocka in bluesa.

Večja prizorišča v strogem centru
Prešernov trg zaseda oder Sindikata glasbenikov Slovenije (SGS), Kongresni trg pa bo prevzel vlogo osrednjega prizorišča večernega dogajanja, glasbenega sejmišča in na stičišču s Slovensko cesto še odprtega prizorišča za vse glasbenike. Na glasbenem sejmišču, ki ga soorganizira Radio Študent, se bo na stojnicah s svojo fonogramsko ponudbo predstavilo več kot 15 slovenskih glasbenih založb. RŠ pa zvečer tik pred prulskim mostom organizira še glasbeni dogodek, vezan na pregledno kompilacijo slovenske elektronike Ctrl N, ki je nedavno izšla pod njegovo streho.

Zgodovina praznika glasbe po svetu sega v leto 1982, glavni namen pobude pa je glasbo postaviti na ulico in na najbolj nenavadne kraje, kamor sicer glasba ne seže. Vlogo krovnega organizatorja projekta Praznika glasbe je prevzel SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center, prireditev pa poteka na pobudo Mestne občine Ljubljana.