Uradno odprtje 27. mednarodnega festivala Druga godba bo 7. maja, ko bodo nastopili paraplegiki na triciklih, osemčlanska zasedba Staff Benda Bilili iz Demokratične republike Kongo. Foto:
Uradno odprtje 27. mednarodnega festivala Druga godba bo 7. maja, ko bodo nastopili paraplegiki na triciklih, osemčlanska zasedba Staff Benda Bilili iz Demokratične republike Kongo. Foto:
Mulatu Astatke
Sezona 27. Druge godbe se bo začela 11. marca v Kinu Šiška s koncertom skladatelja in multiinstrumentalista Mulatuja Astatkeja s spremljevalno afrobritansko skupino.
Balkan Beat Box
30. marca se v Ljubljano vrača newyorška senzacija Balkan Beat Box je v energično mešanico povezala tradicionalne godbe vzhodne Evrope, Sredozemlja in Bližnjega vzhoda z urbanimi ritmi.

Osrednji del festivala, ki bo potekal od 7. do 14. maja, bodo organizatorji z vrhunsko koncertno ponudbo razširili na obdobje od marca pa vse do pozne jeseni.

Sezona že 27. Druge godbe se bo začela 11. marca v Kinu Šiška z velikim koncertom "ethiojazz" legende Mulatuja Astatkeja s spremljevalno afrobritansko skupino. Skladatelj in multiinstrumentalist Astatke je jazz pomešal z latino in tradicionalnimi etiopskimi ritmi ter ustvaril nov glasbeni žanr, ki ga imenuje "ethiojazz". S svojo glasbo že pol stoletja navdušuje občinstvo po svetu ter velja za enega najbolj vplivnih etiopskih in afriških glasbenikov.

Hendikep ni v telesu!
Ker je njihov koncert pred tremi leti in pol doživel izjemen odziv, se 30. marca v Ljubljano vrača newyorška senzacija Balkan Beat Box. Skupina je v svojevrstno glasbeno mineštro povezala tradicionalne godbe vzhodne Evrope, Sredozemlja in Bližnjega vzhoda z urbanimi ritmi. Newyorčani bodo s svojim energičnim nastopom v gibanje poskusili spraviti obiskovalce koncerta v Katedrali Kina Šiške.

Uradno odprtje 27. mednarodnega festivala Druga godba bo 7. maja, ko bodo slovensko občinstvo skušali začarati glasbeno nadarjeni paraplegiki na triciklih, ki osvajajo svet in razprodajajo koncertne dvorane. Osemčlansko zasedbo Staff Benda Bilili iz Demokratične republike Kongo sestavljajo ulični glasbeniki, invalidi in zapuščeni otroci, ki ustvarjajo plesno godbo, mešanico rumbe, R&B-ja, funka, reggaeja in kubanskih ritmov. Staff Benda Bilili s svojo živahno ritmiko in težko življenjsko realnostjo v svojih cvetočih melodijah opevajo vsakdanjost življenja v Kinšasi, njihovo geslo pa je: "Hendikep ni v telesu, temveč v umu."

Skupino lahko spoznate tudi v celovečernem dokumentarnem filmu Benda Bilili, ki bo predstavljen na Festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu med 23. in 30. marcem. Film prikazuje intimno zgodbo o članih zasedbe Staff Benda Bilili in njihovem življenju na kaotičnih ulicah domačega mesta ter njihove prve uspehe v Evropi.

Dvojna poslastica
Pomladni koncerti v Kinu Šiška se bodo končali z dvojnim koncertnim programom 13. maja. Najprej bo Vasko Atanasovski s skupino Mljask premierno predstavil nov album, nato pa bo nastopila v Parizu živeča maroška femme fatale Hindi Zahro, ki je navdušila Evropo s svojim prvencem Hand Made, izdanim pri legendarni založbi Blue Note. Hindi Zahra se z nežnim mačjim glasom in prefinjenim občutkom za melodijo sprehaja med bluesom in soul-folkom, z občasnimi izleti v temnejše vode.

Drugo godbo sta letos finančno podprla Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS, Val 202 pa bo kot glavni medijski pokrovitelj budno spremljal dogodke na festivalu, katerega celoten program bo objavljen na spletni strani.

"Svetovno" obarvana zgodovina Druge godbe
Festival Druga godba je bil ustanovljena leta 1984 kot alternativa tedaj obstoječim festivalom, ki v svoje programe niso vključevali radikalnejših ali "drugačnih" glasbenih praks. Njen program je bil sprva usmerjen v alternativni rock, sodobni jazz in eksperimentalno godbo ter ponovno odkrivanje slovenske ljudske glasbe ter odkrivanjem reggaeja in drugih lokalno etno obarvanih glasbenih žanrov z vsega sveta. Druga godba je bila prva v našem delu Evrope, ki je še pred eksplozijo priljubljenosti svetovne glasbe predstavljala izvajalce afriškega, arabskega, latinoameriškega in drugega etnopopa. V devetdesetih letih, ko se je v Sloveniji koncertna in festivalska ponudba razširila in odprla tudi nekaterim prej spregledanim praksam, predvsem na področju rocka in jazza, se je težišče programa premaknilo predvsem na področje svetovne glasbe (world music) in etno godb.

Ob svojem osnovnem programu je DG vzpodbudila in ponudila tudi vrste vzporednih prireditev: poulične animacije in koncerte, glasbene delavnice, prireditve za otroke, razstave, filmske predstave, predavanja. V devetdesetih je postala eden izmed programsko najmočnejših evropskih festivalov tovrstne godbe in članica osrednje mednarodne organizacije podobnih prireditev European Forum of Worldwide Music Festivals.