Na ohranjenem rokopisu je jasno razviden Mahlerjev proces dela, saj so na rokopisu razvidni vsi skladateljevi izbrisi, dopolnila in pojasnila. Foto: EPA
Na ohranjenem rokopisu je jasno razviden Mahlerjev proces dela, saj so na rokopisu razvidni vsi skladateljevi izbrisi, dopolnila in pojasnila. Foto: EPA
Gustav Mahler
Eno svojih najpomembnejših del je Mahler napisal med letoma 1888 in 1894. Foto: EPA

Za rokopis, ki so ga prvič ponujali na dražbi, so se po navedbah dražbene hiše po telefonu zanimali štirje kupci, novi lastnik partiture pa je želel ostati anonimen. Izklicna cena rokopisa enega najpomembnejših skladateljevih del, je bila 3,5 milijona funtov.

Mahler je Simfonijo št. 2 v c-molu za sopran, alt, zbor in orkester ustvarjal med letoma 1888 in 1894. Uro in pol trajajoča simfonija je prvo Mahlerjevo večje delo, v katerem je skladatelj tematiziral najgloblja vprašanja človeške eksistence. Ko je leta 1895 v Berlinu doživela praizvedbo, je delila usodo z vrsto drugimi komponistovimi skladbami - občinstvo jo je navdušeno pozdravilo, kritiki pa raztrgali.

Edina Mahlerjeva simfonija, ki so jo prodali na dražbi
Simfonijo, ki jo je v celoti napisal sam, je bila na dražbi ponujena v izvirni obliki z vsemi spremembami, izbrisi in pojasnili, ki jih je označil z modro barvo. "Gre za obliko, ki jo je zapustil Mahler in ki odraža kompozicijski proces dela," so sporočili iz dražbene hiše Sotheby's. Dodali so, da gre za edino celotno Mahlerjevo simfonijo, ki so jo prodali na dražbi.

Leta 1920 je skladateljeva vdova Alma rokopis podarila njegovemu prijatelju in dirigentu Willemu Mengelbergu, od katerega ga je leta 1984 kupil ameriški poslovnež Gilbert Kaplan.

Pri dražbeni hiši Sothesby's so poskušali prodati tudi domnevno partituro nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna. Vendar pa kupca za delo, katerega verodostojnost doslej ni bila potrjena, niso našli. Izklicna cena za Allegretta v b-molu za godalni kvartet je bila 150.000 funtov.