Ingenium Ensemble je mešana pevska zasedba, katere začetki delovanja segajo v jesen 2009. Skupino sestavljajo mladi pevci z željo po ustvarjanju in poustvarjanju klasičnih in modernih skladb. Foto: Facebook
Ingenium Ensemble je mešana pevska zasedba, katere začetki delovanja segajo v jesen 2009. Skupino sestavljajo mladi pevci z željo po ustvarjanju in poustvarjanju klasičnih in modernih skladb. Foto: Facebook

Letošnji festival, ki ga že 37. leto organizira Glasbena mladina ljubljanska, bo potekal še v Ljubljani, Dolu, na Golem Brdu, v Zbiljah, Smledniku, Dravogradu, Vipavskem Križu, Ajdovščini in Izoli.

Tudi letos bodo Jesenske serenade ponudile štiri različne sporede. Poleg vokalne skupine Ingenium bodo nastopili še organist in čembalist ter strokovnjak za staro glasbo Tomaž Sevšek, kvartet Hymnia in skupina Same babe. Spored je oblikoval Boris Rener.

Skupino Ingenium, ki bo nastopila drevi, sestavljajo Mirjam Strmole (sopran), Blaž Strmole (tenor), Gašper Banovec (tenor), Domen Anžlovar (tenor) in Jan Kuhar (bas). Mladi pevci se lotevajo poustvarjanja in ustvarjanja klasičnih in modernih stvaritev. Po Renerjevih besedah so njihove lastne priredbe izjemne po svežini in dinamiki, ki jo izrazijo na odru.

Tomaž Sevšek bo program izvajal na mojstrskem harmoniju, kvartet Hymnia - Kristina Martinc (kljunasta flavta), Urša Cvetko (kljunasta flavta), Martina Okoliš (čembalo) in Izidor Erazem Grafenauer (teorba, baročna lutnja, vihuela) - pa bo ponudil program stare glasbe iz obdobja renesanse in baroka. Zasedba Same babe, v kateri prepevajo in igrajo Miha Nemanič, Marko Voljč, Marko Jelovšek in Viki Baba, se bo predstavila s programom Sami pesniki in same babe.

Več kot 30-letna tradicija
Jesenske serenade imajo svoj izvor v Serenadah, ki so jih prvič pripravili junija 1976 v sodelovanju s Trubarjevim antikvariatom. Mladim glasbenikom so se pridružili mladi igralci in skupaj so ustvarili štiri večere glasbe in poezije, ki jih je nato vrsto let oblikoval Tomaž Lorenz. Leta 1978 so iz njih nastale Jesenske serenade. Te še vedno zapolnjujejo obdobje med koncem poletnih festivalov in začetkom koncertne sezone.