Lani je ob obdprtju Noči v Stari Ljubljani nastopila Elda Viler z Big Bandom Zmaji pod dirigentskim vodstvom Matevža Smerkola. Poleg nje sta bila na odru tudi Kristina Oberžan in Blaž Vrbič. Foto:
Lani je ob obdprtju Noči v Stari Ljubljani nastopila Elda Viler z Big Bandom Zmaji pod dirigentskim vodstvom Matevža Smerkola. Poleg nje sta bila na odru tudi Kristina Oberžan in Blaž Vrbič. Foto:
Katalena
Med prvimi nastopajočimi na festivalu je tudi skupina Katalena. Foto: Dallas / Ivian Kan Mujezinovič

Letošnji 22. mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani se začenja nocoj ob 20.00 na Mestnem trgu pred Magistratom s koncertom Big Banda Zmaji z uveljavljenimi solisti Ivo Stanič, Nino Rotner in Blažem Vrbičem, ob 22.00 uri pa sledi ena najbolj prepoznavnih domačih etn zasedb, Katalena.

Osrednje dogajanje letošnje izvedbe bo potekalo do 28. avgusta na 13 prizoriščih starega mestnega jedra - Mestni trg, Atrij Slovenskega gledališkega muzeja, Gornji trg, Cerkev sv. Florijana, Cerkev sv. Jakoba, Breg – Novi trg, Mestni muzej, Čevljarski most, Dvorni trg, Prešernov trg, Plečnikove arkade, Cankarjevo nabrežje, Mesarski most -, od katerih vsako predstavlja sklenjeno programsko celoto. Predstavilo se bo kar 529 domačih in tujih glasbenikov iz 13 držav in s 5 celin, program pa je zasnovan predvsem na džezu, etnu in klasični glasbi, namenjen pa je obiskovalcem vseh generacij

Od koncerta do koncerta
Po osrednjem odprtju pred Magistratom se bodo ob 20.15 začeli dogodki še na sedmih drugih prizoriščih. Na Gornjem trgu bo v sklopu Jazza na Gornjem trgu potekal koncert kultne in edinstvene etno-džez-fusion zasedbe Jazoo, sledi pa ji bo kvartet hrvaškega prekaljenega džezista Boška Petroviča z imenitno mednarodno zasedbo (ZDA, Avstrija, Slovenija).

Breg bo v znamenju prvovrstnih mednarodnih etnozasedb: Jure Tori trio (Indija, Avstrija, Slovenija), hrvaški Druyd in afriško-francoski Pososhok (Kamerun, JAR, Francije), ki sodelujejo z velikimi zvezdami, kot sta Salif Keita in Adame Drama. Dvorni trg bodo zasedli glabeniki iz Hrvaške in Slovenije v džezovskem slogu 40., 50. in 60. let, pod Plečnikovimi arkadami pa bodo brusili pete tangerosi in vsi obiskovalci, ki se navdušujejo nad novimi svetovnimi smernicami v tangu.

Posebnost letošnjega obfestivalskega dogajanja je vzpostavitev festivalske ladijske linije, ki bo obiskovalcem omogočala prevoz med prizorišči.