Nuša Derenda bo jutri s člani Big Banda poskrbela za izvrsten glasbeni večer. Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Nuša Derenda bo jutri s člani Big Banda poskrbela za izvrsten glasbeni večer. Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Big Band RTV Slovenija (Foto: Hugo Šekoranja)
Big Band RTV Slovenija bo igral pod taktirko Emila Spruka, ki je pripravil tudi vse aranžmaje. Foto: Foto: Hugo Šekoranja

"To je bil zame izziv, saj je bil projekt zahtevnejši," se pevka spominja začetka sodelovanja. Omenjeni koncert so glasbeniki namreč skupaj izvedli že pred štirimi leti, ob tokratnem koncertu pa bodo izdali tudi koncert. "Sama sem bila do takrat v popvodah, tudi narodno-zabavna glasba mi ni tuja, džeza pa se prej nisem lotila." K sodelovanju jo je povabil Emil Spruk, ki je napisal vse aranžmaje. Poslušalci bodo med drugim prisluhnili tudi verzom Simona Gregorčiča. "Emil je rekel, da je v vlogi pevke teh aranžmajev videl samo mene. 'Ti se prepusti, po svoje zapoj, kot znaš,' mi je rekel." A kot priznava Derendova, se je ob prihodu na vaje kar malo bala, kako ji bo uspelo. Strah je bil odveč, koncert v Linhartovi dvorani se je končal z ovacijami.

Štiri leta pozneje bodo glasbeniki znova stali na odru, tokrat v Jazz Clubu Mons. "Hugo Šekoranja mi je letos rekel, da bi koncert ponovili," zgodbo o ponovnem sodelovanju razlaga Brežičanka.

In kako je peti znan repertoar štiri leta pozneje?
"Zdaj sem veliko bolj "noter padla" in mi je projekt zelo všeč, saj je zelo drugačen. Emil Spruk je fenomenalen tudi kot dirigent, tako da bo koncert zabaven tudi za gledalce in poslušalce," pravi pevka, ki letos praznuje 15 let samostojne glasbene kariere. Med pripravami je nekajkrat obiskala profesorico petja Nado Žgur, tako da bo na jutrišnjem koncertu zares sproščeno uživala v petju.

"Ko imaš enkrat te aranžmaje v malem prstu, vidiš, kje so luknje in kje lahko kaj narediš, komu daš prednost," odgovarja na vprašanje, kako je z improvizacijo, kadar imaš na odru za sabo big band. Kot še dodaja, je koncert namenjen vsem poslušalcem big banda, ljubiteljem glasbe Glenna Millerja in vsem radovednim, kajti koncert predstavlja malce drugačno videnje glasbe enega izmed najbolj znanih džezovskih glasbenikov. Miller se je podpisal pod številne pesmi, ki so postale del železnega repertoarja svetovnih uspešnic, med njimi sta tudi In the Mood in Moonlight Serenade.

In The Mood

Moonlight Serenade