Glasba
(4)
Tokac
Čeprav je Tokac glede svojih pesmi - 'otrok', kot jim pravi - zelo občutljiv, jih je Milku Lazarju popolnoma zaupal. Foto: MMC RTV SLO
Razprodane Križanke so se zibale v ritmu rokovskih skladb, prirejenih za simfonični orkester. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Tokac Lazarju zaupal svoje "otroke"

Pogovor z aranžerjem pesmi Dan D za simfonike
15. september 2009 ob 13:18,
zadnji poseg: 15. september 2009 ob 13:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po koncertu Dan D in Simfonikov RTV smo se vprašali, kako nastajajo aranžmaji rockskladb za simfonični orkester. Skrivnosti za MMC razkriva Milko Lazar.

Na koncertih, ki sta nadaljevala tradicijo - Val 202 namreč vsako leto, vedno 13. septembra, priredi sodelovanje simfonikov z enim izmed priljubljenih slovenskih izvajalcev - je simfonike in Dan D vodil dirigent David de Villiers, na odru pa so se zvrstili gostje Polona Kasal, Tomi Meglič, Gal in Severa Gjurin ter Grant Austin.

Za nove aranžmaje pesmi Voda, Čas, Love song in drugih so prav tako skrbeli prekaljeni glasbeni mački: Neisha, Rok Golob, Primož Grašič, Aleš Avbelj in Milko Lazar. Zadnji nam je pojasnil, kako - vsaj pri njem - poteka prirejanje rockerskih pesmi za simfonike.

Pri prirejanju že izkušen
Kot nam je razkril Lazar, sicer priznan skladatelj, dirigent, saksofonist in še kaj - dejaven na področju klasične glasbe in džeza - je veliko pesmi skupine Dan D poznal, že preden so mu zaupali aranžiranje skladb za simfonični orkester.

Lazar, ki je za koncert priredil skladbe Put slonova, Jutranja, Tiho, Google Me, Čakamo, Magično, Love Song in Rožice, ima že kar nekaj izkušenj s predelavo rockerskih skladb: "S Slavkom Avsenikom ml. sva si razdelila delo za veliki koncert skupine Siddharta s Simfoniki RTV, delal pa sem tudi orkestracije rokovskih skladb za lansko proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu," je skladatelj povedal za MMC.

Vzajemno spoštovanje za dobro sodelovanje
Kot pravi, se pri delu ni posvetoval z drugimi aranžerji, saj tega nikoli ne počne. Na določeni stopnji se posvetuje le z avtorjem skladbe.

In koliko umetniške svobode so mu Dan D pustili pri delu? (Tokac je namreč v MMC-jevi spletni klepetalnici izjavil, da rad ves čas "bdi nad svojimi otroki", torej skladbami, op. a.) "Meni osebno so pustili popolno svobodo. Naj povem, da izjemno cenim Tokca, njegovo glasbo in tudi skupino. Ravno tako Tokac spoštuje mene in na ta način lahko nastane kreativno sodelovanje s popolnim medsebojnim zaupanjem," je sklenil Lazar.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
sproščena
# 15.09.2009 ob 15:56
Meni osebno je bil koncert zelo všeč. Nekateri komadi so pač taki, da simfoniki ne pridejo do izraza. V ostalih alinejah se pa strinjam z Porkalapipa. Sem bila namreč v nedeljo in mi je tudi Ditka pokvarila komad, ker je vmes pozabila besedilo :) V člankih sem pa zasledila, da so pisali, da je bil Ko hodiš nad oblaki, kar ni res, je bil pa z istoimenskega albuma Le naprej, ki mi je bil pa zelo všeč. Tokac in simfoniki. Odlično!
nara
# 15.09.2009 ob 14:33
super je bilo!!!!enkratno!!!
tudi jaz sem pogrešala "ko hodiš nad oblaki" pa še kakšen komad. še 10 minut več no...
tomi pa je car :)
Porkalapipa
# 15.09.2009 ob 13:55
Ko hodiš nad oblaki sploh niso igrali... :(
Sicer pa sm bla mal razočarana nad koncertom:
- simfoniki niso dosegli takšnega učinka, kot bi ga lahko
- gostje so bili še kar ok, razen Ditke Haberl, k je po mojem pokvarila komad
- pogrešala sem par komadov
- nekak ni blo nekega vzdušja (al pa sm se zataknila v gruči topih in bebavih slovenčkov, k jim je pojem plesa neznanka)
Tako. Sicer pa obožujem glasbo, ki jo delajo in bom še vedno rada šla na njihove koncerte!
Bl@ckmore
# 15.09.2009 ob 13:37
Nej kdo kej pove kako je blo...
Kazalo