Kate Bush je svoj zadnji album 50 Words for Snow izdala leta 2011 in bila zanj nominirana za brita. Foto: EPA
Kate Bush je svoj zadnji album 50 Words for Snow izdala leta 2011 in bila zanj nominirana za brita. Foto: EPA

Kljub velikanski priljubljenosti je zdaj 55-letna pevka v karieri izvedla le eno - izjemno stilsko in koreografsko dovršeno (vključevala je celo čarovniške trike) - turnejo z naslovom Lionheart, v okviru katere je šest tednov nastopala po Veliki Britaniji in celinski Evropi. To je bilo leta 1979, ko je imela komaj 20 let.

"Na koncu sem čutila velikansko potrebo po tem, da se umaknem, saj je bila moja seksualnost - ki je dotlej sama še nisem uspela raziskati - svetu prinesena na pladnju, in to na način, ki je bil zame zelo neoseben," se je Kate pred časom spominjala izkušnje s turneje, ki jo je končala prav v Hammersmith Odeonu (zdaj Appolu), kjer se bo letos vrnila na oder.

O razlogih, ki so botrovali njenemu (skoraj) popolnemu umiku izpod žarometov (v zadnjih štirih desetletjih in pol je vendarle nekajkrat nastopila, a nikoli na samostojnem koncertu), so krožile številne teorije: med drugim naj bi se na smrt bala letenja, bila bolestna perfekcionistka, kaplja čez rob pa je bila gotovo smrt njenega "lučkarja" Billa Duffielda, ki je nesrečo na koncertu v britanskem mestu Poole 2. aprila 1979 plačal z življenjem.

V intervjuju za revijo Mojo je lastnica enega najbolj specifičnih glasov v zgodovini popa leta 2011 priznala, da je bila po turneji izjemno telesno izčrpana. Takrat je povedala, da upa, da bo še kdaj zmogla nastope v živo, a hitro dodala, da še ni prišel čas za to, saj ne ve, kako bi se vse skupaj vključilo v njeno sedanje življenje.

Leta 2013 je Kate Bush prejela viteški red kraljice Elizabete II.