Violino bodo razstavili v muzeju, ki je urejen v Mozartovi rojstni hiši v Salzburgu. Foto: EPA
Violino bodo razstavili v muzeju, ki je urejen v Mozartovi rojstni hiši v Salzburgu. Foto: EPA

Violino je Mozarteumu podarila Nicola Leibinger - Kammüller, Mozartova občudovalka in poslovodkinja podjetja Trumpf GmbH + Co.KG. Da je prav ta tista violina, na katero je na Dunaju igral znameniti skladatelj, naj ne bi bilo nobenega dvoma. Nazadnje je bilo glasbilo v lasti nekega poslovneža in ljubiteljskega glasbenika iz južne Nemčije.
Violina, na katero so v več desetletjih le redko igrali in je v zelo dobrem stanju, je zdaj del zbirke, v kateri so še klavir s kladivci, klavikord, viola, Mittenwaldova violina iz salzburškega obdobja in Mozartova otroška violina.
"Program Mozartovega tedna 2014 je seveda že dolgo narejen, vendar pa imamo zdaj kar dve violini in še nekaj drugih originalnih instrumentov. Z njimi lahko različne komorne zasedbe skoraj izključno opremimo z glasbili, na katera je nekdaj igral skladatelj sam," je povedal Ulrich Leisinger iz ustanove Mozarteum in dodal: "Zdaj lahko prvič dobimo avtentično sliko zvoka godala, kot ga je v svojem dunajskem obdobju izvajal Mozart."

Predstavnik beneške šole Pietro Antonio Dalla Costa se je pri izdelavi naslonil na tehniko izdelovanja družine Amati, pozneje pa razvil lasten slog.