Za Wagnerjev festival v Bayreuthu  vlada veliko zanimanje, saj je na vstopnice v povprečju treba čakati sedem let. Foto: EPA
Za Wagnerjev festival v Bayreuthu vlada veliko zanimanje, saj je na vstopnice v povprečju treba čakati sedem let. Foto: EPA
Eva Wagner-Pasquier, Katharina Wagner
Eva Wagner-Pasquier in Katharina Wagner, skladateljevi pravnukinji in direktorici festivala. Foto: EPA

Tako je v nedeljo dunajski trobilni ansambel Mnozil Brass, ki je poznan po svojih nekoliko čudaških in nekonvencionalnih nastopih, izvedel odlomek Hojotoho iz Wagnerjeve glasbene drame Valkira. Odlomek je del operne tetralogije Nibelunški prstan.

Režijo je prevzel Philippe Arlaud. Francoskemu režiserju sta sicer tako Bayreuth kot Richard Wagner dobro poznana, saj je bila njegova postavitev Tannhäuserja med letoma 2002 in 2007 vključena v program tamkajšnjega festivala. Prav nova postavitev Nibelunškega prstana v režiji Franka Castorfa bo sicer največji izmed dogodkov ob jubileju.

Celoten spored najdete tukaj.

Od zabave za rojstni dan ...
Richard Wagner se je rodil 22. maja 1813 v Leipzigu, kjer bodo prav tako potekali številni dogodki. Od leta 1872 je živel v Bayreuthu, kjer so leta 1876 odprli njegovo gledališče. Na njegov rojstni dan bo festivalski orkester tega mesta pod taktirko Christiana Thielemana pripravil poseben program, ki mu bo sledila rojstnodnevna zabava za vse ljubitelje Wagnerjeve glasbe.

... do uprizoritev redko videnih zgodnjih del
Že pred tem se bo z Vilami (Die Feen) začela vrsta uprizoritev nekaterih Wagnerjevih zgodnjih del, kamor sodita tudi Prepoved ljubezni (Das Liebesverbot) in Rienzi. Našteta dela je le redko mogoče videti na odru, zdaj pa bodo na ogled tako v leipziški operi kot v Bayreuthu. Gre za ambiciozen projekt, ki so ga omogočili zasebni sponzorji in obe mesti.

Da dogodki ob jubilejnem letu niso zastavljeni konvencionalno, priča tudi projekt, posebej namenjen mladim: Wagner se spozna s popom in rockom (Wagner meets Rock and Pop).