Poseben poudarek Divanhana pusti na otožnih zvokih sevdalinke, glasbenega sredstva za izražanje ljubezenskega hrepenenja in melanholije, strasti in sreče, ki s koreninami seže vse do časov Otomanskega imperija. Foto: Kino Šiška
Poseben poudarek Divanhana pusti na otožnih zvokih sevdalinke, glasbenega sredstva za izražanje ljubezenskega hrepenenja in melanholije, strasti in sreče, ki s koreninami seže vse do časov Otomanskega imperija. Foto: Kino Šiška

Divanhana prihaja v Ljubljano v četrtek, 16. marca, z nekaj sreče pa lahko osvojite dve vstopnici za obisk koncerta. Divanhana je nase opozorila pred šestimi leti s prvencem Dert, ki ga je posnela s svetovno znanim producentom svetovnih godb Walterjem Quintusem. Kmalu po izidu prvega albuma so svojo fuzijo sevdalink, klasične glasbe 20. stoletja, džeza in popa popeljali na evropske odre. Na turneji je povsem spontano nastalo gradivo za naslednjo ploščo Bilješke iz Šestice, s katero so si izborili mesto med rednimi gosti številnih glasbenih festivalov. Na bruseljskem festivalu Trafik so morali zaradi izjemnega zanimanja glasbeniki odigrati kar štiri koncerte.

Pri snovanju novega albuma je zasedba k sodelovanju povabila tudi slavonske tamburaše, glasbene virtuoze in nadarjeno pevko sevdalink Naido Čatić, ki je zdaj tudi članica skupine. Ime najnovejše plošče Zukva so našli v sadovnjakih Bosne in Hercegovine. Gre namreč za kislo jabolko, ki je kot sinonim cepljenja in križanja, torej tistega, h kar sami čutijo v svoji glasbi – mešanje tradicionalne sevdalinke z močnimi glasbenimi vplivi drugih godb.

Kako do vstopnic?
V sodelovanju s Kinom Šiška bomo dvema bralcema podelili po dve vstopnici za koncert, ki se bo zgodil v četrtek ob 20.00. Na elektronski naslov mmc-kultura @rtvslo.si pošljite leto izida njihove prelomne plošče Bilješke iz Šestice. Med pravilnimi odgovori, ki jih bomo prejeli do torka, 14. marca, do 12. ure, bomo izžrebali dva dobitnika po dveh vstopnic za koncert. Ne pozabite pripisati kontaktnih podatkov.



Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslovmmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.