Kultura

Poudarki

  • Načrt mostu: ATELIERarhitekti
  • Kipi na mostu: Jakov Brdar
Mesarski most
Zelo preproste ograje dopolnjujejo iskrive miniature Jakova Brdarja, ki namigujejo na to, kaj se prodaja v 'lopah' ob Ljubljanici. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Mesarski most
Gradnjo Mesarskega mostu kot najbolj monumentalnega poudarka osrednje ljubljanske tržnice je predvidel že Jože Plečnik. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Mesarski most
Vstop na most s Petkovškovega nabrežja sledi estetski liniji ureditve nabrežij Ljubljanice in v klančinah, ki presekajo stopnišče, spominja na ureditev Dvornega trga. Foto: MMC RTV SLO/P. B.

Dodaj v

K mesarju končno čez Mesarski most

Sto let po Plečniku - neplečnikovski Mesarski most
10. julij 2010 ob 13:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vrzel v Plečnikovi kompoziciji ljubljanske tržnice je po skoraj sto letih zapolnil Mesarski most. Most po načrtih arhitekturnega biroja ATELIERarhitekti krasi skulpturni program Jakova Brdarja.

O novem mostu sicer ne moremo govoriti kot o dovršitvi Plečnikove arhitekturno-urbanistične vizije osrednje ljubljanske tržnice. Plečnikov mesarski most bi bil monumentalni poudarek kompozicije, ki povezuje Tromostovje in Zmajski most. Bil bi znatno višji od tržnice in njegovi oboki bi, kot piše Peter Krečič, segali nad višino njihovega arkadnega venca. Most bi bil pravzaprav prečni moment racionalne in monumentalne zasnove tržnice in bil bi odločna gesta, ki bi narekovala izvedbo nove urbanistične linije, "prebitje stavbne fronte Petkovškovega nabrežja v območju Ajdovega zrna in izpeljavo prometa na Kolodvorsko ulico".

Nemonumentalna antiteza Plečnikovi liniji
Za Mesarski most, s kakršnim so na javnem natečaju Mestne občine Ljubljana zmagali arhitekti iz biroja ATELIERarhitekti, bi lahko rekli, da je v bistvu antiteza Plečnikovi viziji mostu. Po zanimivem vhodu na most, ki ga zaznamuje s klančinami presekano stopnišče, v katerem lahko prepoznamo nadaljevanje estetske poteze v urejanju nabrežij Ljubljanice in Dvornega trga po načrtih Mateja in Vesne Vozlič, se most nadaljuje enostavno in zaradi skoraj intimne ograje skoraj preveč preprosto, da bi pariral loku tržnic ob Ljubljanici. Nemonumentalnost še poudarja odločitev arhitektov, da robna pasova mostne površine oblikujejo v steklu, česar namen je bila dematerializacija mostu.

Iskrivi in dramatični kipi Jakova Brdarja
Značaj in prepoznavnost mostu pa bo zagotovo oblikoval skulpturni program Jakova Brdarja. Podobno kot v iskrivem oblikovanju tal prehoda med Mestnim trgom in Cankarjevim obrežjem oziroma Ključavničarske ulice Brdar z drobnimi poudarki, tokrat v podobi bronastih školjk in žab, most naredi skoraj za kuliso neke pravljične zgodbe; to je zgodba o dogajanju v tržničnih 'nišah', kjer domujejo ... mesarji. Glavni akterji so seveda veliki in dramatični Brdarjevi kipi. Od Adama in Eve ob vstopu na most pri tržnici prek Satira na sredi mostu do velikega kipa Prometeja ob Petkovškovem nabrežju.

Še nekaj tehničnih podatkov
Jeklena konstrukcija mostu, katere statiko je preverjal gradbeni inženir Tomaž Habič, ima razpon 33 metrov, most pa je širok 17,3 metre. Robna pasova mostne površine sta izdelana v troslojnem varnostnem steklu skupne debeline 39 milimetrov z izvedeno protizdrsno zašpčito. Za osrednji del mostu, nastopni stopnišči in monolitne klade na Petkovškovem obrežju so uporabili pohorski tonalit, kar sicer velja tudi za vse druge parterne ureditve javnih površin ljubljanskih ulic. Postavitev mostu je stala 2,9 milijona evrov.

Ljubljanica kot ljubljanska razvojna os
Ko si ogledujete most, poglejte tudi pod njega. V kleti tržnice, ki je dostopna tudi z južnega korena mostu, zagledamo prodajalno kart za rečni promet. Ob tem se lahko vprašamo, ali bo Ljubljanica zares kdaj spet postala tudi prometna žila in tako še bolj poudarjeno ena izmed poglavitnih osi v razvoju Ljubljane, za kar jo je imel tudi Plečnik. Vsaj v trenutnih projektih mestne oblasti, ki med drugim predvidevajo še sprehajalne poti ob strugi Ljubljanice ob Bregu, se zdi, da mesto sledi Plečnikovi miselni liniji. Vanjo tudi z načrtovanima obnovama Roga in Cukrarne vključuje širjenje mestnega središča ob Ljubljanici proti vzhodu.

Polona Balantič
Mesarski most
Mesarski most
Pogled z Mesarskega mostu
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Mesarski most
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 10.07.2010 ob 15:01
Thorr, urbanistično je most pomemben tudi za oživitev (revitalizacijo) Petkovškega nabrežja = več denarja iz terciarnih dejavnosti.
kačon
# 10.07.2010 ob 14:11
Po Brdarjevi zaslugi je most izjemen. Brez njegovih plastik pa bi bil zgolj tujek v Plečnikovi dediščini. Žal se nihče ni potegnil za postavitev Plečnikovega Mesarkega mostu. Pa če tudi malce prilagojenega današnjim časom. Čeprav se bomo navadili tudi tega. Kot smo se one grdobe imenovane Maximarket o ter Resljevo cesto. in NLB stolpnici. Pa še nekaj jih je v Ljubljani. Zanima me kdaj bo postaljena brv čez Ljubljanico pri Rdeči hiši? Bila bi zelo dobrodošla povezava s Taborom, Zdravstvenim domom in ŽP. Pa tudi šolajoča mladina bi manj obremenjevala Poljansko, Kopitarjev ter Resljevo cesto.
menitosi
# 10.07.2010 ob 15:05
Most je bil zelo potreben. Petkovškovo nabrežje je tako postalo bolj odprto in tudi bolj uporabno, prej pa je zgledala kot neka vas sredi centra. Most naj bo povezuje ljudi in daje še več življenja tem delu mesta. Tako ne bo treba ljudem hoditi vedno čez tromostovje do tržnice ampak bomo lahko nekateri zavili tudi najprej na Petkovškovo nabrežje in potem na tržnico.

Odlično, da je izgradil, še kaj takega rabimo.
Thorr_
# 10.07.2010 ob 14:52
@prider

most bržkone res ni nujno potreben kakršnem koli realnem funkcionalnem-prometnem smislu, a to tudi ni razlog, da so ga postavili. Tukaj gre bolj za ustvarjanje lepše okolice tržnice, k čemur poti nad reko vsekakor doprinesejo. Pa tudi sam most je, vsaj meni osebno, zelo lep.
ennui
# 10.07.2010 ob 14:41
prider, zakaj most? Ker povezuje ljudi.

kačon: meni je všeč da niso po Plečniku delali. Se vsaj vidi kdo je kaj naredil in kdaj. Saj se slovenska arhitektura/urbanizem tudi ne začne in konča pri Jožefu. :)
ennui
# 11.07.2010 ob 09:57
Ja Zoki si po Ljubljani postavlja spomenike, od stadiona do mostov in različnih kipov. Dovolj nam je tega, upam, da ga jeseni vržemo s prestola.

Prevod: Dovolj nam je napredka, izboljšanja standarda življenja. Gremo vsi živet na kolišča, ker je Janković župan.
Homer S.
# 10.07.2010 ob 21:35
Meni je fenomenalen - čeprav bi tudi sam raje videl, da bi se gradil po Plečnikovih načrtih, ker bi bil še bolj monumentalen...

...fenomenalen pa je zaradi skulptur - res izgledajo kot iz kake grozljivke - turisti bodo navdušeni, zato upam, da bodo kipi ostali za vedno tam...

..bravo Zoki, Ljubljane res postaja noro lepo mesto..
ennui
# 10.07.2010 ob 15:28
Mah jst pa tud mislm, da smo s tem mostom v Lj vrgl še neki miljončkov dol po reki.

SCT je most predal z dvomesečno zamudo, zato se mu obeta milijonska pogodbena kazen, o kateri pa bo očitno odločilo sodišče


Poleg tega bo most zaradi urbanizma in višje vrednosti parcel/večje prihodke s parcel dejansko na daljši rok ustvaril precej več dobička kot kakšna vzpenjača.
ennui
# 10.07.2010 ob 14:08
Jakov Bradar kriči skozi svoje skulpture. Adam in Eva me na Meščane Calaisa spominjata (Rodinova skupina)
luckyman
# 11.07.2010 ob 11:34
FENOMENALNO!!!! Prvič po županu Hribarju se Ljubljana razvija tudi v arhitekturnem smislu!!! Noro. Zoki je legenda, mi je kar žal, da ne živim v Lj...

Ljudje bodo doumeli, kaj je dobrega naredil doumeli šele po tem, ko ne bo več župan kaka dva mandata! Enako je bilo s Hribarjem, Plečnika tudi niso marali, potem ko je preminil, pa so ga kovali v zvezde!
mandingo
# 10.07.2010 ob 19:06
Lepota.
kačon
# 10.07.2010 ob 14:01
Lepota ni kaj. Vendar i
Bivši uporabnik
# 11.07.2010 ob 09:42
kačon:

Brev pri Rdeči hiši je že v gradnji, lok je sestavljen, pomojem bo do konca meseca odprt... čaka se na začetek gradnje prestavljenega Hradeckega mostu, enkrat do jeseni baje. ta bo stal pri izlivu Gradaščice v Ljubljanico. takisto naj bi enkrat septembra-oktobra začeli graditi nov Mrtvaški most...
bbss
# 11.07.2010 ob 00:54
Človek, ki skrbi za prostorski arhiv! :
www.burger.si
TomoK
# 11.07.2010 ob 08:15
Pripomba:
horizontalne letvice na ograji so zelo nevarne, saj kar vabijo otroke naj splezajo gor.
Mislim, da most s tako ograjo sploh nebi smel dobiti uporabnega dovoljenja. Če je ograja taka, mora biti nagnjena navznoter, zgoraj pa tako zavarovana, da otroku onemogoči preskok.

Sicer pa se danes pri vsem projektiranju preveč misli na lepoto. Funkcija pa je zanemarjena.
mobydik
# 10.07.2010 ob 22:43
škoda, da se vlada ne odloči zgraditi nov parlament na grajskem hribu.

pa naj grad nekako vdelajo :) ... brez monumentov ni nacije. tako je bilo in vedno bo.
breadmonster
# 10.07.2010 ob 15:50
Bojim se, da satirov "rep" kar kliče po tem, da bi ga kak objestnež odlomil.
Alchemist
# 10.07.2010 ob 14:52
Te skulpture so dodana vrednost tega mostu, ki drugače ni nič posebnega. Še zmeraj sem mnenja da bi bil most, ki ga je tukaj načrtoval Plečnik veliko boljši in lepši.
kenda
# 10.07.2010 ob 23:34
Ta kip Satira je kot iz kake grozljivke. Popačena glava, strašna podoba. Zakaj je to potrebno in čemu služi. Ali ni tukaj umetnost vendarle šla malce predaleč ?
Elemental
# 10.07.2010 ob 14:02
Te skulpture spominjajo na kakšne vodne pošasti iz kakšne drugorazredne grozljivke. ;)
hitri
# 11.07.2010 ob 08:26
Ja Zoki si po Ljubljani postavlja spomenike, od stadiona do mostov in različnih kipov. Dovolj nam je tega, upam, da ga jeseni vržemo s prestola.
MartinEs
# 10.07.2010 ob 20:05
Mesarski most...če bi z unih Silent Hill skulptur curljala še kri...pol bi pa zmagali! Najbrž je to 1. most na svetu "rated T - for teen", ker lahko se zgodi, da bodo otroci imeli nočne more zaradi njega...mislim, če je to umetnost... sicer je pa to le moje mnenje - lahko bi bil malo bolj pozitiven...začenši z imenom.
galoper
# 10.07.2010 ob 18:23
Zapravljanje denarja kot krinka očitkom, da se dela le stadion.
listek
# 10.07.2010 ob 15:26
Mah jst pa tud mislm, da smo s tem mostom v Lj vrgl še neki miljončkov dol po reki. Klinc, na področju, kjer je na vsakih 200m (vsaj) en most res ne rabmo še enga, pa Petkovškovo nabrežje gor al pa dol.

Ampak važn da se zida...
prider
# 10.07.2010 ob 14:33
Zanima me, zakaj je potreben most, saj je v bližini Zmajski most in Tromostovje (sanitarije, dvigalo, prodaja rečnih kart ter za potrebe tržnice-garaže)??? To mislim, da ni dovolj velik razlog.
Ah, pa ta garaža pod tržnico.
Kazalo