Pravljica je večplastna in ponuja veliko tem za interpretacijo. Foto: Arhiv Mini teatra
Pravljica je večplastna in ponuja veliko tem za interpretacijo. Foto: Arhiv Mini teatra
Začarani štorklji
Ekipa bolgarskih ustvarjalcev se je odločila za temo svobode v okviru vprašanja oblasti. Foto: Arhiv Mini teatra
Premiera Začaranih štorkelj v Mini teatru

Po navodilih iz skrivnostnega pergamenta se spremeni v štrka, po spremembi pa se izkaže, da je kalifova nova podoba le čarovnija zlobnega čarovnika Kašnurja, ki tako lahko zavlada Bagdadu ... Lutkovno igro Začarani štorklji po pravljici Zgodba o kalifu štrku Wilhelma Hauffa so uprizorili v Mini teatru.

Nesrečni štrk poleti v sveto mesto Medina v upanju, da bo tam našel rešitev. Med ruševinami sreča v grdo sovo začarano indijsko princeso, ki mu obljubi pomoč, če se bo poročil z njo. Kalif privoli in z njenim sodelovanjem izve za čarobno besedo, s pomočjo katere spet postane človek in premaga zlobnega Kašnurja. Mladi kalif štrk se poroči s sovo, med obredom pa čarovnija izgubi moč in grda sova postane lepa princesa, so zgodbo Začaranih štorkelj opisali v Mini teatru.

Predstava v spomin Wilhelmu Hauffu
Scenografija in kostumografija 40-minutne predstave za otroke, starejše od štirih let, sta zamišljeni v orientalskem slogu, enajst marionet pa vodita dva igralca, ki ob pripovedovanju zgodbe oživljata like in komentirata dogajanje. Ustvarjalci so predstavo posvetili spominu na avtorja pravljice ob 200-letnici njegovega rojstva in 175-letnici njegove smrti.

V igri v režiji Slavča Malenova, ki je poskrbel tudi za dramaturgijo in dramatizacijo, nastopajo Milan Štefe in Tomislav Tomšič ali Robert Waltl v solistični izvedbi. Prevod pravljice je prispevala Viktorija Menkadžijeva, izdelava lutk in scene je delo Vasila Rokomanova, pod glasbo se podpisuje Petar Cankov, lutke je poslikala Silva Bačvarova, oblikovanje svetlobe in tona pa sta prevzela Nace Hočevar in Tilen Vipotnik.

Premiera Začaranih štorkelj v Mini teatru