Matjaž Robavs trenutno sodeluje pri produkciji slovenskega muzikala Cvetje v jeseni, kjer igra Janeza, vloga, ki mu je, kot pravi, pisana na kožo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Matjaž Robavs trenutno sodeluje pri produkciji slovenskega muzikala Cvetje v jeseni, kjer igra Janeza, vloga, ki mu je, kot pravi, pisana na kožo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Vojaki so koprodukcija alzburškim poletnim festivalom, na katerem je Matjaž Robavs v vlogi vojaka Handyja pel že pred dvema letoma.
Vojaki so koprodukcija s salzburškim poletnim festivalom, na katerem je Matjaž Robavs v vlogi vojaka Handyja pel že pred dvema letoma. Foto: Ruth Walz/salzburgerfestspiele.at
Vojaki
Opera Vojaki je edino dokončano operno delo Bernda Aloisa Zimmermanna (1918-1970), nastala pa je po naročilu opere v Kölnu. Foto: Ruth Walz/salzburgerfestspiele.at

Robavsa je k produkciji povabil avstrijski kulturni menedžer Alexander Pereira, ki je letos mesto intendanta salzburškega festivala zamenjal za umetniško vodenje milanske Scale. Italijanska premiera bo 17. januarja prihodnje leto, na vaje pa se bo Robavs odpravil že decembra. Predstava, ki jo je režiral Alvis Hermanis, dirigiral pa ji bo Ingo Metzmacher, bo do začetka februarja doživela še štiri ponovitve.
Vloga zahteva dva meseca študija
Pravzaprav ima član terceta Eroika vabilo na mizi več kot leto dni, vendar pa mu o vsem trenutnem delu še ni uspelo podoživeti občutkov ob dejstvu, da bo nastopal v eni največjih opernih hiš na svetu. Ko bo ponovno začel pripravljati po njegovih besedah to zelo težko vlogo, za katero potrebuje približno dva meseca študija, šele potem bodo na vrsti pričakovanje, veselje, pa tudi nervoza.
Vloga Janeza mu je pisano na kožo
Baritonist trenutno poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in sodeluje pri produkciji slovenskega muzikala Cvetje v jeseni, ki se po razprodanih Križankah zdaj seli v Španske borce, pozneje pa bodo, sklepa, verjetno gostovali tudi po različnih slovenskih kulturnih domovih. Vtis se mu zdi po prvih predstavah za slovenske razmere velike produkcije pozitiven, presenečen je nad odzivom poslušalcev, vloga Janeza pa mu je, kot pravi, glede na lastne življenjske izkušnje pisana na kožo.
Srednjo glasbeno in baletno šolo je operni pevec obiskoval v Ljubljani pri Marcosu Bajuku in se po končanem šolanju vpisal na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je študiral pri Heleni Lazarski. Leta 2000 je končal podiplomski študij pri Robertu Hollu in si pridobil naziv magister umetnosti.
Vojaki, edino Zimmermannovo dokončano operno delo, sodi med eno najpomembnejših oper 20. stoletja. Štiridejanka pripoveduje o ženski v rokah brezsrčnih vojakov, nastala pa je po istoimenski igri Jakoba Michaela Reinholda Lenza. Naročila jo je operna hiša v Kölnu, kjer so jo z velikim uspehom krstno uprizorili leta 1965.