"Brez junakov smo vsi samo navadni ljudje. Brez junakov ne vemo, kako daleč lahko gremo." Foto: Bunker

"Vsi imamo radi šport zaradi njegove čistosti. Obstajaš samo ti, tvoje telo, pista in tekma … Vsi smo ujeti v isto igro, iz katere ni izhoda. Kaj narediti? Se upokojiti? Povedati resnico? Zakaj?" se kolektiv sprašuje v predstavi, ki je nastala v režiji Matjaža Pograjca. "Šport je edina stvar na svetu, ki te postavi na realna tla. Brez olepšav. Vse pove ura, vse pove rezultat. Če si razigran in otročji, se vse skupaj lažje in lepše odvija. Marsikdo si ne upa, ker je upal, da bo že nekako šlo. A nihče ne bo ničesar naredil namesto tebe. To je iluzija. Naj zmaga boljši. Vse je dovoljeno."
Ob tem poudarjajo, da želijo ljudje vedno več, "torej jim moramo dajati vedno več; biti junaki, za kakršne nas imajo, se žrtvovati, da lahko cirkus nadaljuje svojo pot". Kulturo narodu, šport raji. Nekateri pač morajo imeti za svoj poklic to, kar je za njihovo občinstvo razvedrilo, so še zapisali ustvarjalci razstave.
Igrajo ...
V predstavi nastopajo Primož Bezjak, Branko Jordan, Branko Potočan, Katarina Stegnar in Vito Weis, dramaturginja je Andreja Kopač, pod glasbo se podpisujejo Silence in Dead Tongues, pod scenografijo in oblikovanje svetlobe Tomaž Štrucl, kostumografinja je Mateja Benedetti.
Predstava, ki si jo lahko ogledate še v petek in soboto, je nastala v okviru mreže Imagine 2020 - Arts and Climate Change.