V vlogi Andreja Arnoža nastopa Marko Mandić. V Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
V vlogi Andreja Arnoža nastopa Marko Mandić. V Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Disident Arnož in njegovi
Drama Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi (1982) je navdahnjena z življenjem utopičnega socialista Andreja Smolnikarja in umeščena v prvo polovico 19. stoletja. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Disident Arnož in njegovi
Režiser Diego de Brea je v središče drame postavil današnjega človeka, ki pristaja na kletko osamljenosti in kontrole in si sam veže zanko za vrat na račun varnosti in kariere. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

De Brea se je pri postavitvi Jančarjeve drame na oder ukvarjal predvsem z vprašanjem, kako tekst, ki je bil vezan na določeno politično situacijo, predstaviti gledalcu v času, ko beseda disident ali upornik nima takšnega pomena, kot ga je imela v času nastanka drame. Zato je v središče postavil današnjega človeka, ki privoli v kletko osamljenosti in kontrole in si sam veže zanko za vrat na račun varnosti, funkcije, službe itd.

"Vse je mogoče uničiti, a duha se ne da pokončati"
Ob tem se režiser sprašuje, kdo je ta človek, ki ne privoli v omenjeno. To je Razkolnikov, "človek ki ve, da ga svet ne razume, je posameznik z močnim stališčem - in ne z mnenjem, okusom - ki ostaja zvest sebi in je pripravljen za notranjo svobodo vse ostalo izgubiti". Sam vidi rešitev za izhod iz omenjenih razmer v duhovnosti. "Vse se da kupiti, uničiti, marsikoga ubiti, a duha se na da pokončati," poudarja. Prav to je sporočilo Draga Jančarja, ki ga sam izjemno ceni zaradi njegove lucidnosti in globine, v katero si Slovenci ne upamo pogledati, zaradi česar ga ne razumemo.

V drami Disident Arnož in njegovi (1982) je Jančar zapisal zgodbo o življenju utopičnega socialista Andreja Smolnikarja, umeščena pa je v prvo polovico 19. stoletja. Dramsko delo vzpostavlja tako družbenokritične kot eksistencialne motive, ki jih zajame v dramskem značaju disidenta Arnoža.

"Če eksistencialno vprašanje o uporništvu, o posamezniku, ki je drugačen in prestopa robove, o človeku, ki je s svojo predstavo o svobodi v sporu z vsem svetom in nazadnje tudi s samim seboj, deluje na človeški ravni in ne zgolj na ravni idej ali estetike, potem, upam, na neki način nagovarja tudi današnjo negotovost, občutek nemoči in kaotičnega sveta, v kakršnem živimo," pravi dramatik o igri, katere nastanek je navdihnila usoda Prešernovega sodobnika in znanca Andreja Smolnikarja.

Lik Andreja Arnoža igra Marko Mandić. V predstavi, ki je nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor, nastopajo še Kristijan Ostanek, Klemen Slakonja, Zvone Hribar, Nika Rozman, Silva Čušin, Ivo Ban, Boris Mihalj, Matevž Biber, Vanja Plut in Mateja Pucko. Dramaturginja je Mojca Kranjc, scenograf predstave Diego de Brea, kostumograf pa Blago Micevski.

Pred premiero Jančarjevega Disidenta Arnoža in njegovih
Pred premiero Jančarjevega Disidenta Arnoža in njegovih