Slovenska gledališča so lani na gostovanjih po Sloveniji in tujini uprizorila okoli 2000 predstav. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska gledališča so lani na gostovanjih po Sloveniji in tujini uprizorila okoli 2000 predstav. Foto: MMC RTV SLO
false
Lani je bilo premierno uprizorjenih okoli 40 plesnih predstav. Foto: BoBo

Med obiskovalci gledališč je bilo okoli 37 odstotkov otrok in mladostnikov, ki so si v največjem deležu ogledali dramske in lutkovne predstave.

Število lani izvedenih predstav je skoraj identično številu predstav v letu 2013, povečalo se je za dve, število premier pa se je povečalo za 18 (z 262 del na 280). Se je pa na drugi strani precej zmanjšalo število gledalcev: leta 2013 si je predstave ogledalo 880.000 obiskovalcev, lani pa 745.000.

Poleg dramskih predstav so lani gledalce privabile še lutkovne predstave, ki si jih je ogledalo približno 15 odstotkov obiskovalcev, okoli osem odstotkov si je ogledalo operne in baletne predstave, malo več kot štirje odstotki plesne, dva odstotka pa predstave raziskovalnih gledališč, kažejo podatki Statističnega urada.

Več kot 80 odstotkov predstav je nastalo v lastni produkciji gledališč, nekaj manj kot 20 predstav pa je bilo gostujočih. Slovenska gledališča so bila zelo aktivna tudi na gostovanjih, doma in v tujini: uprizorila so okoli 2.000 predstav, od tega skoraj 80 odstotkov po drugih slovenskih gledališčih, nekaj več kot sedem odstotkov pri Slovencih v zamejstvu in po svetu in podoben odstotek tudi v EU-ju. 116 predstav so slovenska gledališča izvedla zunaj EU-ja.

Največ dram
V gledališčih je bilo lani 280 premier, in sicer je bilo največ, 110, dramskih predstav, najmanj, pet, pa baletnih del. Plesnih je bilo okoli 40, nekaj manj so jih pripravila raziskovalna gledališča, pol manj lutkovna, devet premier je bilo opernih.

V povprečju si je posamezno predstavo (ne glede na žanr) ogledalo 157 gledalcev (predlani 186 gledalcev): največ gledalcev si je ogledalo predstave baleta in opere, in sicer v povprečju več kot 500 gledalcev, na drugi strani lestvice pa so predstave raziskovalnih gledališč, ki si jih je v povprečju ogledalo okoli 60 gledalcev.