Lutkovno gledališče Griff iz Zalaegerszega je na Madžarskem uveljavljeno od leta 2004. Gledališčniki zajemajo iz ljudskih zgodb in znanih pravljic, ustvarjajo pa tako za otroke kot za odrasle. Foto: Maribor2012
Lutkovno gledališče Griff iz Zalaegerszega je na Madžarskem uveljavljeno od leta 2004. Gledališčniki zajemajo iz ljudskih zgodb in znanih pravljic, ustvarjajo pa tako za otroke kot za odrasle. Foto: Maribor2012
Pravljica Šivilja in škarjice iz leta 1910 je Kettejevo najbolj znano mladinsko delo. Najbolj znana je izdaja v obliki slikanice iz leta 1968, ko je podobe zanjo naslikala akademska slikarka Jelka Reichmann. Slikanico so pri Mladinski knjigi večkrat ponatisnili. Foto: Mladinska knjiga

V Lutkovnem gledališču Maribor je ob 10.00 - v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture - nastopilo madžarsko lutkovno gledališče Griff, ki se bo predstavilo s pravljico Vitez Janoš. Predstava v režiji Istvana Pinczesa je nastala po znani madžarski pesnitvi Sándorja Petőfija iz 19. stoletja.
Ljubezen ali država?
Pesnitev pripoveduje o junaškem pastirčku Janošu, ki se mora po mnogih dogodivščinah in bojih z razbojniki, velikani in čarovnicami odločiti, ali bo zasedel francoski prestol ali se bo vrnil k svoji ljubljeni Iluški. Lutkarji v predstavi kombinirajo živo igro, marionete na vrvicah, namizne marionete in maske. Predstava Vitez Janoš je namenjena otrokom, starejšim od 5 let.

Madžarski dnevi

Obisk iz Madžarske je del projekta 12 za 12, s katerim se mariborsko lutkovno gledališče vključuje v EPK. Vsak mesec bodo povabili na svoj oder po eno "presežno" lutkovno predstavo iz tujine; s tem bo gledališče svojo politiko izmenjav v sklopu Poletnega lutkovnega pristana razširilo na vse leto. Kot prvi so se januarja v Mariboru predstavili avstrijski lutkarji s predstavo Zgodba v belem Natasche Gundacker in Joachima Bergerja.
V okviru EPK-ja trenutno poteka tudi mesec madžarske kulture, zato ni naključje, da so se v mariborskem lutkovnem gledališču ta mesec odločili ravno za madžarske umetnike.
Medtem v Ljubljani ...
V Galeriji Škuc so prav tako premierno uprizorili lutkovno predstavo Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja v režiji Katje Povše. Predstava o pridni šivilji in nečimrni grofici je nastala v produkciji Društva lutkovnih ustvarjalcev in Gledališča Lalanit. Namenjena je otrokom, starejšim od treh let.
Škarjice, ki ubogajo le eno gospodarico
Kette v zgodbi Šivilja in škarje, ki sta jo tokrat za oder priredili Povšetova in Iuna Ornik, pripoveduje o pridni šivilji Bogdanki, ki živi in dela na gradu, in njeni edini prijateljici drobni ptički. Nekega dne si Bogdanka zaželi take škarjice, ki bi kar same rezale. Želja se ji uresniči, toda njenih škarij si zaželi grajska gospa in Bogdanko spodi z gradu. Škarjice pa ubogajo le Bogdanko.
Lutke v polurni predstavi animira Ornikova. Za likovno podobo je poskrbela Maja Peterlin, za glasbo pa Andrej Žibert. Lutke so izdelali Maja Peterlin, Zoran Srdić in Žiga Lebar, sceno pa Edi Šimec in Peterlinova.