Lutkovna igrala, serija izvirnih in naravnih interaktivnih iger. Foto: Boštjan Lah/LGM
Lutkovna igrala, serija izvirnih in naravnih interaktivnih iger. Foto: Boštjan Lah/LGM
false
Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka, a v srednjem veku moči zelišč večinoma niso razumeli in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva. Predstava je nastala po motivih istoimenske slikanice Mirijane Jelić v režiji Svetlane Patafta, v njej igra in animira Aja Kobe. Foto: Boštjan Lah/LGM

Na mednarodnem lutkovnem festivalu, ki ga vsako leto pripravlja Lutkovno gledališče Maribor, se je od 6. avgusta zvrstilo 23 predstav in osem drugih dogodkov, ki jih je obiskalo več kot osem tisoč ljudi, so sporočili iz LGM-ja. Ljubitelji lutk so si lahko ogledali predstave iz Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije, program so dopolnile tudi slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone.

Več predstav in ustvarjalnih delavnic je bilo tokrat ubranih na skupni imenovalec Les(e)ne zgodbe. Festivalski program sta obogatili tudi lutkovni razstavi Brede Varl in Marijane Jelić, letošnja novost pa so bila Lutkovna igrala, serija izvirnih in naravnih interaktivnih iger.

Vse predstave v času festivala je ocenjevala tudi otroška žirija. Štirim predstavam so podelili največ mogočih, 25 zlatih zvezdic. Te so prejele predstava Edvard in njegovo čudežno potovanje Umetniške akademije iz Bratislave, predstavi Rdeča Kapica 2, Družinsko prekletstvo ter Janko in Metka, obe v izvedbi češkega Gledališča nekega Edija, druga v koprodukciji z DAMUZA, ter premierna uprizoritev domačega lutkovnega gledališča Coprnica Dragica, ki je nastala v sodelovanju s kolegi iz Teatra Puna kuća v Zagrebu.

Izmed omenjenih je otroška žirija na zaključnem glasovanju izbrala zmagovalko: posebno nagrado festivala za najboljšo otroško predstavo, poimenovano maček iz žaklja, je dobila predstava Coprnica Dragica, ki je premiero doživela prav na festivalu.

Poletni lutkovni pristan je tudi tokrat nagovarjal gledalce vseh starosti, a je bila večina programa namenjena najmlajšim. Organizatorji ocenjujejo, da je bil obisk festivala izjemen, več tisoč naštetih obiskovalcev pa je omogočilo predvsem dejstvo, da je bila večina predstav na ogled v zunanjem avditoriju lutkovnega gledališča, nekaj pa tudi v dvoranah gledališča, na Trgu Leona Štuklja, v Mestnem parku in ob Dravi.