Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka, zato jo v srednjem veku obtožijo čarovništva. Prvo premiero nove sezone so v mariborskem lutkovnem gledališču postavili v koprodukciji z zagrebško Puno kućo. Foto: Boštjan Lah/LGM
Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka, zato jo v srednjem veku obtožijo čarovništva. Prvo premiero nove sezone so v mariborskem lutkovnem gledališču postavili v koprodukciji z zagrebško Puno kućo. Foto: Boštjan Lah/LGM
false
Aja Kobe je prevzela zahtevno solistično igro in animacijo. Foto: Boštjan Lah/LGM

Po motivih istoimenske slikanice Mirijane Jelić so besedilo pripravile lektorica Metka Damjan, igralka in animatorka Aja Kobe in režiserka Svetlana Patafta. Predstava je nastala v koprodukciji z zagrebško organizacijo Puna kuća, v hrvaškem Gledališču Mala scena bo premierno predstavljena 25. septembra.

Nerazumljeno zeliščarstvo
Coprnica Dragica pripoveduje o tem, da je nekoč pred davnimi davnimi časi bilo tukaj morje. Ko se je skrčilo v reko, je ob reki zraslo mesto, v katerem je živela tudi Dragica, odlična zeliščarica in zdravilka. Dogajanje je postavljeno v srednji vek, ko moči zelišč večinoma niso razumeli in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva. Dragica namreč v naravi nabira zdravilne rastline in iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture ter druge zdravilne pripravke.
Najbogatejši del Poletnega lutkovnega pristana
Prva ponovitev predstave za otroke od tretjega leta naprej bo v petek, ko se začne tudi zaključni in najobsežnejši del Poletnega lutkovnega pristana. 27. mednarodni lutkovni festival, ki traja od 6. avgusta, bo do 4. septembra skupno predstavil 20 predstav in sedem spremljevalnih dogodkov. Letošnje predstave prihajajo iz Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije.

Stalnica festivala je otroška žirija, ki vsako leto z zlatimi zvezdicami ocenjuje otroške predstave. Tista predstava, ki bo prejela največ zlatih zvezdic, bo prejela nagrado Maček iz žaklja.

Zaključek v sodelovanju
Festival se bo zaključil 4. septembra s predstavo Morgan in Freeman, ki je skupna zaključna predstava treh festivalov: 27. Poletnega lutkovnega festivala, 21. festivala sodobnih performativnih praks Performa Mladinskega kulturnega centra Maribor in 10. Platforme sodobnega plesa Plesne izbe Maribor.