V skupini mladih, rojenih med letoma 1991 in 1996, je žirija za najboljšo miniaturo v celoti razglasila miniaturo Demonstracija Žigana Krajnčana iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. Prislužil si je tudi nagrado JSKD-ja in Plesnega studia Intakt, ki vključuje produkcijo novega projekta. Foto: Jure Kravanja
V skupini mladih, rojenih med letoma 1991 in 1996, je žirija za najboljšo miniaturo v celoti razglasila miniaturo Demonstracija Žigana Krajnčana iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. Prislužil si je tudi nagrado JSKD-ja in Plesnega studia Intakt, ki vključuje produkcijo novega projekta. Foto: Jure Kravanja
false
V skupini mladih, rojenih med letoma 1997 in 2001, je žirija nagradila miniaturo Moving sound Sare Cvetkovske iz Skopja, ki je v sodelovanju z glasbenikom na bobnih ustvarila zanimivo zvočno-likovno-plesno miniaturo in neverjetno močan odrski nastop. Foto: Jure Kravanja

OPUS 1 je tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev, na katerem se spopadejo z majhnimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na od dve do pet minut. Namenjeno je spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo svoje izvirne koreografije, številni nekdanji udeleženci OPUS-a pa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.
Posebnost mednarodnega tekmovanja OPUS 1 so vsakoletne izvirne teme, ki mlade plesalce spodbujajo h kritičnemu pogledu na svet ter so povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih vsebin oziroma avtorjev. Letošnja tema Podoba – telo – gib je spodbudila mlade plesne ustvarjalce, da so vzgib za ustvarjanje svojih plesnih miniatur poiskali v vizualnih umetniških delih in njihovih avtorjih.
Izbor najboljšega v dveh starostnih skupinah
Občinstvo in žirija, ki so jo letos sestavljali mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Martin Sonderkamp, Andreja Rauch Podrzavnik in Milan Tomášik, sta si ogledala 27 plesnih miniatur, od tega sedem iz tujine.
V skupini mladih, rojenih med letoma 1991 in 1996, je žirija za najboljšo miniaturo v celoti razglasila miniaturo Žigana Krajnčana iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana z naslovom Demonstracija, za najboljšo miniaturo v skupini mladih, rojenih med letoma 1997 in 2001, pa miniaturo Moving sound Sare Cvetkovske iz Skopja, ki je v sodelovanju z glasbenikom na bobnih ustvarila zanimivo zvočno-likovno-plesno miniaturo in neverjetno močan odrski nastop.
Žigan Krajnčan je prepričal z avtorskim gibalnim vokabularjem in izvirnim raziskovanjem prostora, nagradil pa ga je tudi JSKD v sodelovanju s Plesnim studiom Intakt - omogočili mu bodo produkcijo novega projekta.
Izbor miniatur bo gostoval na Fronti sodobnega plesa
Obe najboljši miniaturi bosta prikazani tudi na mednarodnem festivalu Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti, ki letos praznuje desetletnico. Umetniški direktor festivala Matjaž Farič je ob teh dveh za predstavitev na Fronti izbral še miniature Sledi Maše Hawlina in Nike Vrabič (KUD Radiator), Moment Jana Rozmana (Kulturno društvo Qulenium) in Opus 13 Simona Kubana in Jaroslave Janeckove iz Prage.
Žirija je v obeh kategorijah nagradila še najboljšo idejo, najboljšo plesno izvedbo, svoje mnenje pa sta podali tudi dve generacijski komisiji.