'Vse, kar se dogaja ustvarjalcem, prelijejo v gib, v utrinke zgodb, v nize bivanja ...' Foto: Peter Uhan
'Vse, kar se dogaja ustvarjalcem, prelijejo v gib, v utrinke zgodb, v nize bivanja ...' Foto: Peter Uhan

Ustvarjalni proces nastajanja predstave, ki jo bodo premierno uprizorili danes ob 20.00 v Stari mestni elektrarni, je skupaj z Lejo Jurišić vodil Goran Bogdanovski, ki podpisuje tudi koreografijo ter izbor zvokov in glasbe. Soustvarjali so jo tudi nastopajoči Manca Dorrer, Miha Pribošič, Tea Vidmar, Janes Moličnik, Manca Kaliman, Samo Židan, Ana Kandare, Jakob Tomše, Tina Koščak, Sašo Rutar, Katja Kordiš, Priya Balan in Irena Kirn.
Niti, ki jih tkejo ustvarjalci, so po besedah kritičarke Jedrt Jež Furlan delo v studiu, protesti, ljubezni, trening, vse kombinacije odnosov, latovščina v vseh procesih, sanjske sekvence, patologija, ki ne duši, ampak se zgolj - kot krik od nekje globoko in daleč - povzpne na vrh. "Moški se borijo med sabo, ženske prefrigano 'strežejo' moškim hormonom, skandirajo skupaj gesla naše trenutne skupne zablode, padejo v delovno luč in potem se vprašamo: Je vse to res? So le sanje, se mi le zdi? Vse je res in to je šele začetek," je vtise nanizala Jedrt Jež Furlan.
Za oblikovanje svetlobe in prostora sta poskrbela Igor Remeta in Bogdanovski, kostume pa so oblikovale Maja Modrijan in članice KED Smetumet. Predstava Parodos je nastala v produkciji Fičo Baleta v sodelovanju z zavodom Bunker.