Po besedah režiserja Janeza Pipana gre za dinamično in na trenutke zelo duhovito zgodbo, ki bi jo namesto kot tragedijo sam raje opisal kot politično satiro. Foto: Foto atelje Pavsič Zavadlav
Po besedah režiserja Janeza Pipana gre za dinamično in na trenutke zelo duhovito zgodbo, ki bi jo namesto kot tragedijo sam raje opisal kot politično satiro. Foto: Foto atelje Pavsič Zavadlav
Timon Atenski
Drama je kljub časovni odmaknjenosti sodobna in aktualna, saj ustvarjalci vlečejo vzporednice med antičnim in današnjim časom. Foto: SNG Nova Gorica

Timon Atenski, ki razsipno deli svoje bogastvo z ljudmi, ki prijateljujejo z njim predvsem iz koristoljubja, spozna bolečo resnico o človeški dvoličnosti, ko izgubi vse bogastvo. Ljudje svoje laskanje zamenjajo za nehvaležnost, v stiski mu niso pripravljeni pomagati, nenadoma ostane sam.
Tragedija raziskuje prehod posameznika iz ene v drugo uničujočo skrajnost in lahko bi bila naslovljena tudi Timon Ljudomrzni. Vendar bi se tako v dveh besedah podvajala lastnost starogrškega nosilca imena, ki jo naslikajo že antični pisci, pri teh pa črpata tudi renesančna avtorja dela.
O materializaciji družbene moči
Dramska izpeljava zgodbe o ljudomrzniku postavlja puščavniško usodo slednjega nasproti njegovi prej prekipevajoči človekoljubnosti, preobrazba je radikalna, saj se razsipni dobrotnik ob lastnem ekonomskem p

ropadu sreča z družbo, ki medsebojne vezi tke na osnovi aktivnega pritoka denarja. Ta materializacija družbene moči je tudi vodilni predmet igre, ki s tematsko izpostavitvijo moči denarja danes razpira prostor za refleksivni pretres ekonomske in širše družbene krize.

Igrajo ...
V predstavi igrajo Bine Matoh, Janez Starina, Radoš Bolčina, Ivo Barišič, Žiga Udir, Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Miha Nemec, Blaž Valič, Nevenka Vrančič, Milan Vodopivec, Jože Hrovat, Tomislav Tomšič, Gregor Zorc, Ana Facchini, Medea Novak, Andrijana Boškoska Batič, Jernej Čampelj, Primož Vrhovec, Vesna Vončina, Klemen Breznik, Sebastijan Furlani, Anuša Kodelja, Jani Kodre, Ana Kolenc, Martin Mlakar, Ana Školaris, Janez Zore in drugi člani SNG Nova Gorica ter dijaki Gimnazije Nova Gorica kot atensko ljudstvo.
Dramaturginja je Diana Koloini, za sceno je poskrbel Marko Japelj, za kostume Leo Kulaš, glasbo pa je prispeval Aldo Kumar. Koreografa sta bila Nastja Bremec in Michal Rynia. Prevod je pripravil Srečko Fišer.


Kako do vstopnic?
V sodelovanju s Cankarjevim domom in SNG Nova Gorica smo izžrebali dva nagrajenca, ki bosta prejela po dve vstopnici za ogled uprizoritve, ki bo v sredo, 8. 10., ob 19.30. Srečna nagrajenca sta Anja Gruden in Luka Vučkovič.