Gostovanja so navdušila občinstvo v več državah. Foto: Mare Mutić
Gostovanja so navdušila občinstvo v več državah. Foto: Mare Mutić
Predstava je tudi na programu festivala Borštnikovo srečanje. Foto: Mare Mutić

Predstava z naslovom 25.671 v režiji Oliveja Frljića je pred kratkim naletela na odličen odziv na mednarodnem gledališkem festivalu na Slovaškem, spomladi pa je šokirala občinstvo v Zagrebu in Zenici. Tokrat se bo predstavila še v treh srbskih mestih. Darja Reichman, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko in Matjaž Višnar bodo nastopili na festivalu Joakimfest v Knjaževsko-srbskem teatru v Kragujevcu, v Centru za kulturno dekontaminacijo v Beogradu in v Narodnem pozorištu Sterija v Vršcu.

Kot opozarjajo v gledališču, je Slovenija še zmeraj brez sistemske rešitve za izbrisane. Zato so se odločili pomagati tudi sami - z uprizoritvami so do zdaj zbrali 3.083,69 evra, denar pa sproti pošiljajo slovenski vladi.

V načrtu še nova gostovanja
"Brez dvoma bo gostovanje na festivalu Joakimfest v Kragujevcu, ki ga je ambiciozno zasnoval selektor Goran Cvetković, zanimivo, saj gre za pomenljiv festivalski koncept 'Kako živeti z drugimi ali Nova humanost', v katerega se avtorski projekt o izbrisanih 25.671 več kot idealno prilega. V čast nam je tudi povabilo legendarnih Tanje Petovar in Borke Pavičević na gostovanje v Center za kulturno dekontaminacijo v Beograd, še posebej zato, ker je tema izbrisanih eno izmed področij, s katerim se gospa Tanja Petovar angažirano ukvarja že od leta 1991. Prav tako pa beograjsko občinstvo željno pričakuje našo uprizoritev, saj dobro pozna režiserja Oliverja Frljića," sta med drugim povedali direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček in dramaturginja ter vodja umetniškega oddelka Marinka Poštrak.

Prešernovo gledališče ima v načrtu še gostovanja na Poljskem in v Nemčiji, predstava pa je bila uvrščena tudi v tekmovalni in showcase spored letošnjega Borštnikovega srečanja.