Letošnja pomlad je v ljubljansko opero prinesla cel kup sprememb. Foto:
Letošnja pomlad je v ljubljansko opero prinesla cel kup sprememb. Foto:

Vlada je najprej razrešila zdajšnje člane Sveta javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana. Poslavljajo se predsednik Boris Bobek, podpredsednica Sonja Kralj Bervar ter člani Tomaž Kuntarič, Mateja Bizilj in Majna Sevnik. V svet pa so bili imenovani Vojko Vidmar iz Društva baletnih umetnikov Slovenije, Lovrenc Blaž Arnič, sekretar na Ministrstvu za kulturo, Andrej Šolar, podsekretar na Ministrstvu za javno upravo, odvetnik Aleš Avbreht in Žiga Debeljak, predsednik uprave Mercator.

Ministrstvo za kulturo je aprila presenetila odstopna izjava štirih članov sveta SNG Opera in balet Ljubljana. Podpisniki so mu očitali, da so dogajanje v operno-baletni hiši lahko spremljali le kot opazovalci in potrjevalci odločitev, na katere niso imeli nikakršnega vpliva. Motilo jih je, da dialog med svetom in ministrstvom nikakor ni stekel, kar pa so slednji zanikali, saj je podpredsednica sveta tudi predstavnica in strokovna svetovalka ministrstva.

Svetla prihodnost?
Maja se je začela tudi težko pričakovana obnova stavbe SNG Opera in balet Ljubljana, ki naj bi po napovedih trajala dve leti. Ansambel bo v tem času vadil in nastopal v Cankarjevem domu, na Gospodarskem razstavišču in v kulturnem domu Španski borci; koncerti bodo tudi v Slovenski filharmoniji, zunaj Ljubljane pa predvsem v SNG Maribor in SNG Nova Gorica. V katalogu, ki naj bi izšel ta mesec, bo znano tudi več o premierah, ki jih načrtujejo med obnovo.